Van Holsbeeck: "Het is niet de fout van Defour"

ZONDAG, 31 MEI 2015, 11:22 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

13 augustus 2014, Steven Defour werd met veel poeha onthaald bij RSC Anderlecht, hij was het geheime wapen om paars-wit opnieuw kampioen te maken. Die opzet is mislukt, maar toch neemt Van Holsbeeck het op voor Defour.


"Toen Steven bij Anderlecht begon, was er unanimiteit over zijn meerwaarde", zegt Herman Van Holsbeeck, "Nu wordt hij geviseerd omdat we geen kampioen werden. Ik verdedig Steven. Vergeet niet dat hij bij FC Porto bijna twee jaar niet speelde."

Drie wedstrijden per week

"Bij ons werd plots verlangd dat hij drie wedstrijden per week zou spelen. Er waren teveel wedstrijden waar Defour niet op honderd procent van zijn kunnen speelde. Door kleine kwaaltjes en blessuurtjes. Hij was in elke wedstrijd belangrijk, maar haalde niet altijd het niveau van in het begin van het seizoen. Maar die blessures zaten daar voor veel tussen. Praet is ook maanden out geweest. Tijdens de play-offs was Dennis niet altijd honderd procent fit. Dat kunnen we moeilijk opvangen", aldus Van Holsbeeck.

Niet de fout van Defour

Anderlecht mistte dus een Steven Defour in vorm tijdens de play-offs?: "Als je bedoelt dat het de fout is van Steven Defour dat we geen kampioen werden, dan zit je er helemaal naast. Een resultaat wordt niet bepaald door één speler", neemt de manager het op voor Steven, "Ik zie andere redenen. Ten eerste: als je op één seizoen 20 goals binnen krijgt op stilstaande fasen, dan kan je geen kampioen worden. Ten tweede: we hebben tot de laatste dag van de transferperiode gehoopt dat Daniel Van Buyten zou komen, maar dat lukte dus niet."

"Alle zaken die je over onze verdediging kan zeggen - weinig ervaring, kopbalsterkte, leiderschap - waren verenigd in Van Buyten. Met hem hadden we nooit twintig goals op stilstaande fasen binnengekregen."

Rode Duivels

Steven Defour zou niet honderd procent met voetbal bezig zijn en teveel gespot worden in nachtclubs. Van Holsbeeck snapt al die negatieve commentaar niet rond Defour: "Ik snap niet waarom jullie zo focussen op Defour. Ik zeg klaar en duidelijk: het is niet zijn fout dat we de titel niet pakten.

"De verhalen over dat uitgaan moet je met een korrel zout nemen. Ik wil niet teveel in de privésfeer gaan, maar zowat gelijktijdig met toen hij voor ons tekende, liep zijn relatie op de klippen. Dan kwam hij alleen te staan en moest zelf zijn plan trekken. Ook nog even aan herinneren: Defour werd gehaald om Tielemans en Dendoncker beter te maken. Dat heeft hij gedaan."

"Dat hij niet meer bij de nationale ploeg zit, zal hard aankomen. Ik ben ervan overtuigd dat hij er volgend jaar weer zal staan. Zo fier is hij wel."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.