Kritiek op keeper-rotatie groeit

MAANDAG, 19 SEPTEMBER 2005, 17:50 - Skyhawk
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht verloor zaterdag voor de 2e keer dit seizoen twee punten door een fout van Silvio Proto. En ook Daniel Zitka laat soms steken vallen. De pers wou een reactie van coach Vercauteren.


"Is dat rotatiesysteem de oorzaak van de fouten die Proto en Zitka maken?", sprak die geïrriteerd. "Ik antwoord daar niet op. Jullie moeten maar oordelen. Ik weet waar ik mee bezig ben. Ik kan alleen zeggen dat mijn keuze verloopt volgens de gemaakte afspraken. De rest mag je zelf invullen. Dat doen jullie toch altijd." Vercauteren heeft duidelijk genoeg van de hele polemiek.

Filip De Wilde, ex-doelman van Anderlecht, begrijpt de aanpak van Frankie Vercauteren niet zo goed. "Dat roteren is heel gevaarlijk. Anderlecht mist een doelman met het aura van de nummer 1. Ik denk dat niet alleen de keepers, maar alle spelers er zich niet gelukkig bij voelen. Ik ben voor het principe dat de beste doelman speelt en dat de andere moet knokken om beter te worden. Feit is dat de keeper die nu inkomt, nooit het gevoel heeft dat hij zijn plaats heeft afgedwongen. Hij heeft hoogstens een gevoel van: Nu is het eens mijn beurt."

Jean-Marie Pfaff: "Er moet altijd een duidelijke keuze zijn voor een nummer één. Vercauteren moet nu de knoop doorhakken, anders blijft het spelletje duren. Volgens mij is er interne verdeeldheid: sommige spelers willen met Zitka spelen, anderen liever met Proto."

Gilbert Bodart moest bij Standard zelf roteren met Michel Preud'homme. "Roteren is mentaal zwaar. Het kan beide keepers mentaal kapot maken. Ik zou kiezen voor een doelman die je het vertrouwen geeft en die een fout mag maken zonder dat hij eruit vliegt."

Stijn Stijnen, vervanger van de zieke Tomislav Butina bij Brugge, keepte tegen Beveren weer een sterke partij. Maar wat als Butina terugkomt? Roteren? "Nee, dat is dodelijk voor een keeper. Dat trekt op niks", klonk het.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.