Plan Vanden Stock al afgeschoten

WOENSDAG, 12 OKTOBER 2005, 17:59 - Skyhawk
Anderlecht-Online No Image Found

Roger Vanden Stock wil bondsvoorzitter worden, maar dan wel op voorwaarde dat hij de eerste klasse mag doen inkrimpen tot 14 clubs. Dat plan zorgt meteen voor wrevel bij een pak eersteklassers.


Elf van de 18 eersteklassers staan niet achter het plan van Vanden Stock, zo blijkt uit een rondvraag. Standard, Genk, Charleroi en Gent vinden de inkrimping een goed idee. Club Brugge en Zulte-Waregem zijn onbeslist en de rest is tegen het plan.

Dat Vanden Stock tijdelijk het voorzitterschap bij Anderlecht en de bond zou combineren, noemen sommigen "waanzin".

Jos Vaessen (Genk) en Pierre François (Standard) noemen het plan-Vanden Stock een "goed voorstel", maar bij Germinal Beerschot klinkt dat helemaal anders: "Zinloos", zegt preses Jos Verhaegen.

Verhaegen pleit zelfs voor meer clubs in de eerste klasse. "Er zouden twintig ploegen moeten zijn, zoals in Engeland. Afslanken maakt de competitie niet sterker. Alles begint bij de jeugdopleiding en de steun van de overheid."

Ook Frans Van Hoof (Beveren) is contra: "Dat het niveau beter zou worden, is flauwekul. In andere landen bleek al dat inkrimping negatief kan werken."

Roland Duchâtelet, de STVV-voorzitter, zegt dat de competitie toeschouwers zou verliezen door een inkrimping. "De koek wordt niet onder minder ploegen verdeeld. De koek wordt gewoon kleiner."

Duchâtelet ziet het ook niet zitten met Vanden Stock als bondsvoorzitter: "Het lijkt me geen goed idee. We hebben nood aan meer professionalisme, bij voorkeur een voorzitter met een neutrale visie."

Ook Roger Lambrecht van Lokeren heeft zijn twijfels: "Wat wil Vanden Stock? België helpen? Of Anderlecht helpen?"

Zulte-Waregem pleit voor een onafhankelijke kandidaat met een ijzeren hand.



anderlecht-online forum