Anderlecht peuzelt Zulte Waregem op

ZATERDAG, 7 MAART 2020, 22:06 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht zit nog steeds in de race om Play-Off 1 na een monsterzege tegen Zulte Waregem. Net zoals in de vorige thuismatch kwam het snel op voorsprong en wist het die voorsprong ook snel genoeg uit te bouwen. Zulte speelde voor rust nog mee, maar het werd in de tweede helft overlopen door een gretig Anderlecht en kreeg nog vijf doelpunten te slikken. Na het gelijkspel van Mechelen beslist de laatste speeldag dus over wie Play-Off 1 haalt.

Zulte Waregem toonde dat het zich niet wilde ingraven. Pas na vijf minuten kwam Anderlecht opdraven. Een goede voorzet van Amuzu werd door verdediger Pletinckx ongelukkig, maar subtiel in eigen doel verwerkt. Niet veel later volgde er een prangende fase voor het Anderlecht-doel. Een poging werd eerst afgeblokt waarna Van Crombrugge een vluchtschot van Dompé niet kon klemmen, maar zich als een kamikaze alsnog op de bal gooide. Na bijna een kwartier verdubbelde Vlap de voorsprong. Sambi stuurde - net zoals vorige week - de Nederlander de diepte in en die toonde dat afwerken vaak een mentale kwestie is. Net zoals tegen Eupen voetbalde Anderlecht zich dus snel naar de 2-0.

Plots werd er vuurwerk buiten het stadion ontstoken en een van de pijlen belandde zelfs op het veld. Blijkbaar zijn er nog altijd 'supporters' die nooit zullen beseffen dat vuurwerk niet thuishoort op een voetbalwedstrijd.

Anderlecht behield de controle, maar Zulte Waregem probeerde te prikken wanneer het kon. De Fauw had het wel erg moeilijk tegen Amuzu en had met een strengere arbitrage een tweede gele kaart kunnen krijgen. De Fauw werd tijdens de rust vervangen. Anderlecht combineerde bij momenten zeer degelijk, al werd het daarbij ook wat geholpen door de ruimte die Zulte Waregem liet.

De thuisploeg ging na rust op zoek naar meer. Een lange bal van Kompany werd knap door Doku in het veld gehouden. De flankspeler verraste de verdediging van Zulte Waregem en trapte Anderlecht naar een 3-0 voorsprong. De thuisploeg bleef ondanks de ruime voorsprong gretig combineren. Zulte kwam er totaal niet meer aan te pas. Marcq ontzette een voorzet van Doku met de bovenarm waardoor Verboomen naar de stip wees. Vlap maakte zijn tweede van de avond.

Net nadat Verschaeren Amuzu was komen vervangen, stuurde Sambi Doku diep. De jongeling bekroonde zijn sterke wedstrijd en zorgde voor de forfaitcijfers met een mooie plaatsbal. Net daarna mikte Vossen de eerredder voor de bezoekers net naast. Zulj bediende na slecht ontzetten van Zulte Waregem Vlap die er met zijn derde van de avond 6-0 van maakte. De bezoekers bleven achteraan de Rode Zee openen, zoals Mozes het deed in het Oude Testament. Doku zette voor naar Chadli die er eenvoudig 7-0 van maakte.

Anderlecht won voor de tweede maal na elkaar thuis met ouderwetse cijfers. Paars-wit behaalt voor het eerst dit seizoen 9/9 en het scoorde maar liefst 16 goals in die laatste drie matchen. Bij aanvang van de competitie had het daarvoor veertien speeldagen nodig om dat aantal te bereiken. Volgende week moet Anderlecht zelf winnen bij angstgegner Sint-Truiden en moet het rekenen op een gelijkspel tussen Genk en Mechelen. Zowel Genk als Mechelen hebben een zege nodig om Anderlecht af te houden als het wint. Als Anderlecht niet wint, heeft Mechelen genoeg aan een gelijkspel omdat het een doelpunt meer heeft gescoord dan de Limburgers.

Score: 7-0
Goal(s): 5' Pletinckx 1-0 (own-goal), 14' Vlap 2-0, 49' Doku 3-0, 64' Vlap 4-0 (Pen.), 74' Doku 5-0, 83' Vlap 6-0, 86' Chadli 7-0

Anderlecht:Van Crombrugge, Murillo, Kompany (86' Lawrence), Cobbaut, Sardella, Zulj, Sambi Lokonga, Vlap, Amuzu (72' Verschaeren), Doku, Joveljic (77' Chadli)
Zulte Waregem:Bansen, De Fauw (Walsh '46), Pletinckx, Deschacht, Mensah, Marcq (Sissako '70), Vossen, Govea, Bruno, Dompe, Larin

Geel: 20' De Fauw, 52' Deschacht, 66' Joveljic, 80' Doku

Scheidsrechter: Nathan Verboomen
Stadion: Lotto Park