"Ik vind Praet helemaal niet overschat"

DONDERDAG, 18 JUNI 2015, 17:13 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Johan Walem begint binnenkort aan zijn eerste seizoen als hoofdcoach. De voorbije jaren werkte hij met de jeugd, onder meer bij Anderlecht. Hij is dan ook goed geplaatst om iets te vertellen over de jeugdpolitiek van Anderlecht. "Dit Anderlecht was niet te jong om kampioen te worden."

Het was voor Anderlecht het seizoen van net niet. Een goede Champions League-campagne maar geen kwalificatie voor de tweede ronde, de bekerfinale verloren en in de competitie helemaal op het einde de plaatsen één en twee uit handen gegeven. Het gevolg van de jeugdpolitiek? Walem vindt van niet.

"De kern van Anderlecht was goed genoeg om iets te winnen, ongeacht hun leeftijd", zo vindt Walem in Sport/Voetbalmagazine. "Besnik Hasi weet dat ook. Hetzelfde geldt voor Club Brugge. Beide clubs faalden omdat ze enkele sleutelmatchen niet konden winnen en omdat Gent op het einde regelmatiger was."

"Selecties Tielemans en Dendoncker vind ik te vroeg"

Bij de nationale beloften werkte Walem samen met verschillende jongeren van Anderlecht. Vooral van Dennis Praet is hij een grote fan. "Er zijn in België weinig spelers met zijn kwaliteiten. Soms zegt men dat hij overschat is, maar dat vind ik niet. Hij is een geweldige voetballer. Slechts weinigen kunnen met één baltoets het spel versnellen en hij begrijpt goed waar hij moet lopen."

Of hij deze zomer vertrekt, betwijfelt Walem. "Het wordt afwachten wat ze bieden. In de Champions League toonde hij alvast het niveau aan te kunnen. Door zijn rugblessure kende hij een moeilijke en frustrerend seizoen. De vraag is of hij het ook zonder die blessure zo moeilijk zou gehad hebben nadat hij de Gouden Schoen won. Want dat zie je toch vaak."

Voor Youri Tielemans vindt Walem een vertrek sowieso nog te vroeg. "In zijn plaats zou ik nog even wachten om naar het buitenland te gaan. Het was een verrassing voor mij dat hij geselecteerd werd voor de Rode Duivels onlangs. Ook voor Leander Dendoncker trouwens. Ik vond dat wat vroeg."

"Anderlecht is techniek"

Walem gaat in het interview met Sport/Voetbalmagazine ook dieper in op de opleidingen van onze topclubs. "Het is geen fabeltje, maar je ziet verschillen. Spelers van Anderlecht baseren hun spel op techniek, die van Standard zijn erg gemotiveerd en die van Club Brugge hebben een goede mentaliteit, zijn gedisciplineerd en welopgevoed."

"Je ziet dat echt bij de nationale jeugdploegen. Het verkassen van jeugdspelers naar een andere club, kan dus nuttig zijn. Want dan leert hij twee manieren van werken kennen en dat is een verrijking."




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.