Vooruitblik: loting Europa League

MAANDAG, 22 JUNI 2015, 16:21 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Dankzij de –weliswaar teleurstellende- derde plaats, is Anderlecht al zeker van een plaatsje in de groepsfase van de Europa League. Hoewel de loting daarvoor pas eind augustus plaatsvindt, blikt Anderlecht-online alvast vooruit.
 

Pot twee

De 48 geplaatste teams worden op basis van de Uefa-coëfficiënt verdeeld in vier potten van twaalf. Anderlecht staat momenteel op plek vijftien vande vermoedelijke deelnemers en belandt daarmee dus in pot twee.

In theorie heeft Anderlecht nog een waterkansje om pot één te bereiken, maar dan moeten zowat alle uitslagen in de derde en vierde voorronde van zowel de Champions- als de Europa League meevallen. Het wordt dus wellicht pot twee.

Tegenstanders uit pot één

In pot één zitten mooie namen als Borussia Dortmund (*) , Napoli en Tottenham, maar evengoed Oost-Europese teams als Rubin Kazan (*) en Dnipro Dnipropetrovsk. Clubs als Liverpool, Trabzonspor (*) en Besiktas belanden dan weer samen met Anderlecht in pot twee en kunnen dus logischerwijs niet tegen paars-wit worden uitgeloot.

Tegenstanders uit pot drie

In pot drie is er nog veel onduidelijkheid Lokomotiv Moskou voorlopig de enige zekerheid, de andere teams komen uit de voorrondes. De kans dat clubs als Young Boys Bern, Sparta Praag, Fenerbache, Ludogorets, Pananthinaikos en  Legia Warchau uiteindelijk de derde pot zullen ingaan, is echter groot.

Tegenstanders uit pot vier

Wie denkt dat de tegenstander uit de laatste pot sowieso een hapklare brok wordt, is er aan voor de moeite. Clubs als FC Sion, Asteras Tripolis en Slovan Liberec (*) mogen dan misschien niet al te veel schrik inboezemen, pot vier zal ook clubs uit de grote(re) voetballanden bevatten. FC Augsburg uit Duitsland, Southampton (*) uit Engeland, Sampdoria (*) uit Italië en Saint-Etienne (*) uit Frankrijk.

Conclusie

Een loting zou geen loting zijn als het geen verschillende kanten uit kan gaan. Anderlecht kan zowel Borussia Dortmund, Lokomotiv Moskou en Southampton loten als Sporting Braga, NK Maribor en FC Sion.

Het is voorlopig nog veel ‘als’ en ‘indien’, om over de sterretjes nog maar te zwijgen. Maar de kans dat Anderlecht een onhaalbare of een belachelijk zwakke groep loot, lijkt erg klein.  We schreven het al eerder en zullen dat ook blijven doen: in de Europa League is alles mogelijk. En dat zal dit jaar niet anders zijn.

* actief in de voorronde(s) van de Champions League of Europa League
cijfergegevens: kassiesa.nl
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.