Deschacht: "Stoppen met titel"

VRIJDAG, 10 JULI 2015, 07:07 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Olivier Deschacht heeft er een berejaar opzitten: beste seizoen uit zijn carrière, selectie voor Rode Duivels en een zoon erbij. De verdediger ligt nog een jaar onder contract bij Anderlecht. Wat er nadien komt, is nog een vraagteken.

Deschacht is een tevreden man, maar hij beseft ook dat hij vorig seizoen op uitzonderlijk niveau heeft gevoetbald: "Ik, beter doen dan vorig seizoen? Onmogelijk", is hij eerlijk, "En zeggen dat het vorig jaar nog bijna gedaan was met voetballen. Ik ben blij dat er nog een vervolg aan gekomen is, want ik heb het seizoen van mijn leven gehad. Ik voel me nog goed. Het vat is nog niet af. Dat wil ik de komende maanden bewijzen."

Nog één keer kampioen spelen

De meeste sporters stoppen op hun hoogtepunt, maar dat is blijkbaar geen optie voor Deschacht: "Je bent niet de eerste die mij vraagt of ik dat overwogen heb. Maar dat kon in gewoon niet. Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als ik voortdurend voorbijgelopen zou worden op het veld. Dat is niet het geval. Bovendien: ik heb nog een ultiem doel. Nog één keer kampioen spelen. Ik wil wel realistisch blijven. Beter doen dan vorig seizoen zal mij wellicht niet lukken. Als ik hetzelfde niveau haal, zal ik al zeer tevreden zijn."

Versterking nodig

Deschacht beseft ook dat er dringend versterking moet bijkomen om dat doel te realiseren. "Als je alleen al naar de oefenmatch tegen Seraing kijkt, waar we met 1-0 verloren. Mitrovic en Mbemba speelden daar niet mee. Wel, zelfs tegen een tweedeklasser, en dat zeg ik met alle respect voor Seraing, is het duidelijk dat we hen missen. Zij vertrekken wellicht, en Praet ook waarschijnlijk. Onze drie beste spelers dus. Het zou jammer zijn, maar ik gun die jongens hun transfer wel."

"Alleen: als ze vertrekken, moeten ze vervangen worden. Absoluut. Ik bedoel maar: de jongeren kunnen hun plaats ook wel innemen, maar dan moeten we geduld hebben om hen te laten groeien. En ik denk niet dat de media en de supporters veel geduld gaan hebben na ons vorig seizoen", voegt er hij met een flauw lachje aan toe.

Alleen naar onszelf kijken

De concurrentie heeft zich wel al versterkt, dat beseft ook Deschacht: "Je kan niet naast de concurrentie kijken. Club heeft het goed gedaan in het tussenseizoen. Gent moet precies nog wat op gang komen, maar ze hadden al een zeer sterke ploeg."

"Maar we moeten alleen naar onszelf kijken. We hebben het vorig jaar zélf weggegeven. We waren echt wel sterk genoeg om de titel te pakken. Ik hoop dat dat dit seizoen ook het geval is."

Leven na voetbal

Deschacht ligt nog één jaar onder contract, wat er daarna gebeurt is nog koffiedik kijken, ook voor de verdediger zelf: "Dat is een vraag die ik mezelf al vaak heb gesteld. Wat zou ik doen zonder voetbal? Ik weet het niet. Het is mijn leven. Ik hou ervan om voetballer te zijn. Ik kick op de stress die ermee gepaard gaat. Daarom ook dat ik altijd graag voor Anderlecht gespeeld heb."

"Veertien jaar een stuk die drang om prijzen te winnen. Als je verlliest, zijn de media daar, beginnnen de supporters te klagen. Maar ik vind dat de max. Nu nog steeds. Ik heb die stress nodig. Ik zou daarom ook nooit op een lager niveau gaan voetballen. Waarom zou ik? Wat kan ik daarmee winnen? Je wordt anders bekeken, je krijgt de supporters aan de zijlijn over je heen omdat je een bekende kop hebt. Nee, laat maar."

Het EK is een droom

"Het EK is een droom, ja. Maar het is heel gevaarllijk om aan een krant te zeggen dat ik naar het EK wil. Dus laat mij hier maar verder over zwijgen, als je het goed vindt."

Het is duidelijk, Deschacht heeft nog dromen en uitdagingen, maar is realistich en proffessioneel genoeg om het niet uit te schreeuwen en in stlte verder te werken. Wij wensen hem in ieder geval opnieuw een topseizoen toe, en wie weet: dromen zijn niet altijd bedrog.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.