Hoe Bayat Anderlecht helpt bij transfers

VRIJDAG, 17 JULI 2015, 13:46 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Als Imoh Ezekiel straks tekent bij Anderlecht, dan is dit in grote mate de verdienste van Mogi Bayat. Anderlecht doet vaak een beroep op deze makelaar om transfers af te ronden. In Het Nieuwsblad legt hij uit hoe deze samenwerking precies verloopt.

Bayat, van Iraanse origine, verwieft een tiental jaar geleden bekendheid als general manager van Charleroi. In 2010 legde hij die functie neer en werd hij makelaar. De voorbije jaren werkte Anderlecht meermaals met hem samen. "Mogi maakt deel uit van de mensen die ik gebruik om goed te verkopen", vertelde Herman Van Holsbeeck in september vorig jaar in Sport/Voetbalmagazine. De voorbije weken werkte Bayat voor Anderlecht aan de komst van Ezekiel.

"Ik werk niet alleen voor spelers, maar ook voor clubs. Ik ben geen agent, maar een tussenpersoon", legt Bayat uit wat hij doet. "In het dossier-Ezekiel ben ik gemandateerd door zowel Anderlecht als Ezekiel. Als Qatar olie wil verkopen aan het westen, dan gaat dit via tussenpersonen. In het voetbal is het ook zo. Een manager kan niet naar een club bellen om een speler te verkopen, dan gaat de prijs naar beneden."

Als Anderlecht een mandaat geeft aan Bayat, hoe gaat dit dan? "Herman Van Holsbeeck geeft me een mandaat en die is hiervoor gedekt door het bestuur. Het gaat telkens om één bepaald dossier. Bijvoorbeeld Ezekiel halen. Ze geven me telkens een naam, ze zeggen nooit 'haal een speler voor die positie of met dat profiel'. Daarvoor dient de scouting. Die geven een naam."

"Als de betrokken speler al een manager heeft, dan werken we samen. Zo werkte ik samen met Patrick De Koster om Ibrahima Conté en Idrissa Sylla van Zulte Waregem naar Anderlecht te brengen. Het dossier zat vast en toen riepen de clubs mijn hulp in. Waarom mij dit lukt? Dat is een kwestie van geduld, intelligentie en vooral menselijk aanvoelen."

Voor het grote geld lijkt Bayat het alvast niet te doen. In het wereldje gaan de geruchten dat hij werkt voor 7 procent, terwijl veel andere makelaars doorgaans 10 tot 15 procent commissie opstrijken.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.