Proto: "Ik ben te braaf"

MAANDAG, 20 JULI 2015, 10:30 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Silvio Proto is ook komend seizoen opnieuw kapitein en dit voor het derde achtereenvolgende seizoen. Hij is vastberaden om meer discipline in de groep te brengen, vooral na het tegenvallende voorbije seizoen.

La Dernière Heure had een openhartig gesprek met Silvio Proto. De doelman is vastbesloten om meer aanzien en respect af te dwingen komend seizoen.

"Ik weet dat ik soms te braaf ben en dat is een handicap in de rol van kapitien. Maar ik ben nu eenmaal zacht van aard en dat kan ik moeilijk verbergen. Toch weet ik dat ik meer respect en discipline moet afdwingen binnen de groep. Een zware taak om alleen te volbrengen, maar ik weet dat ik kan rekenen op de hulp van de oudere in de groep zoals Olivier Deschacht, Guillaume Gillet en Steven Defour. Kort gezegd: we gaan dus meer discipline brengen in de groep dit seizoen. Beboeten heeft zijn doel gemist de dag van vandaag. Sommige spelers kun je meer straffen met een extra training dan hen een boete van 20 euro opleggen."

Mentaliteit is veranderd

"Het gebeurt dat ik soms mijn stem moet verheffen, op het veld en in de kleedkamer. Maar het is niet mijn kapitiensband die mij daartoe aanzet. Ik zou het anders ook doen. Het zit allemaal in de opvoeding die ik gehad heb: als je iets te zeggen hebt tegen iemand, dan doe je dat rechtstreeks tegen die persoon en niet achter zijn rug. Men heeft mij vaak gezegd dat Thomas Chantelle een geweldige kapitein was bij Genk, maar ik heb hem niet gekend als kapitein. Het is eigenlijk moeilijk om een rolmodel te hebben als kapitein omdat die rol altijd moet mee evolueren. De mentaliteit van een jongere tien jaar geleden is helemaal anders dan de mentaliteit van een jongere nu. De kleedkamers hebben een enorme verjonging doorgemaakt de laatste jaren en zeker bij Anderlecht. Men moet zich dus aanpassen."

Er zijn voor spelers

"Ik ben niet bang om kapitein te zijn. Je mag het ook niet zover brengen dat de groep schrik heeft van de kapitien, hij moet gezien worden als iemand die er is voor de groep, om te helpen. Ik ga geen namen noemen, maar ik probeer er te zijn als ik merk dat een speler het mentaal wat moeilijker heeft. Ik ga mij wat meer met de speler bezighouden, ik moedig hem aan en probeer om hem er weer bovenop te brengen. Als doelman is het moeilijk om zijn steun te zijn op het veld. Maar ik zal wel reageren als ik merk dat hij geen steun krijgt van de rest van de groep."

"Het is waar dat ik een heel goede verstandhouding heb met de trainer. Ik heb dan ook nog samen met hem gespeeld en zijn beiden al heel lang bij de club. We praten soms over tactiek en hij vraagt soms ook mijn mening. Maar die zal hij ook aan andere ervaren spelers vragen, zoals aan Steven en Oliver."

Steven Defour

"Men heeft een verkeerd beeld over Steven. Hij is heel discreet en ingetogener dan men denkt. Toen hij bij Standers was, had ik de indruk dat hij veel moest praten om in de kleedkamer door te dringen. Maar dat is een verkeerd beeld, denk ik. Hij is niet de spraakwaterval waar men hem voor aanziet. Maar op het veld is hij wel aanwezig. Hij weet perfect wat hij moet zeggen en op welk moment om terug organisatie in de groep te krijgen. Daaraan alleen al zie je dat zijn ervaring onmisbaar is."

"Olivier heeft de kapiteinsband ook ooit gehad, maar heeft zelf beslist om hem destijds terug te geven. Guillaume is vertrokken toen hij hem had en Steven is nog te nieuw om de kapiteinsband al om te doen. Ik ben één van de oudste in de groep. Dus is het logisch dat ik de band omdoe. Indien ik hem op een dag moet terug geven, dan zal ik dat aanvaarden en geen drama van maken."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.