Gillet: "De relatie met het publiek geeft me zin om te blijven"

ZATERDAG, 8 AUGUSTUS 2015, 08:41 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Guillaume Gillet, twee seizoenen geleden nog uitgejouwd op Anderlecht en nu op handen gedragen door datzelfde publiek. Corsica maakt van hem een ander mens én speler, en dat is positief voor Anderlecht. 

Het Laatste Nieuws had een openhartig interview met Gillet, waarin hij toegeeft dat hij iets meer dan een maand geleden de Belgische competitie al vaarwel had gezegd. 

Het lijkt erop dat er een andere speler is teruggekeerd uit Corsica ?

"Ik ben nog altijd dezelfde mens en dezelfde voetballer. Maar ik heb er een streepje bij mogen trekken in het lijstje met posities waarop ik al gevoetbald heb. Bij Bastie vroeg coach Makélélé me vanaf dag één om kort voor de defensie te voetballen. Ik moest van daaruit de ballen vragen en de aanval opzetten. Ik heb hard gewerkt om me die positie eigen te maken. Uiteindelijk heb ik zo 38 competitiematchen en een aantal bekerwedstrijden - tot de finale toe - gespeeld."

Zou je nog depaneren op de rechtsback ?

"Dat is niet uitgesloten, maar na het seizoen dat ik in Frankrijk meemaakte, heb ik er helemaal geen belang bij om daar weer te gaan spelen. Maar als ze er me voor één match nodig hebben, ga ik dat niet weigeren."

 Eerst uitgejouwd, nu bejubeld. Hoe voelt dat ? 

"Dat is het voetbal: je wordt heel snel op een voetstuk gezet, maar je valt er ook even snel weer vanaf. Ik heb voldoende ervaring om daar rustig onder te blijven. Al doet het mij plezier dat de fans nu zo reageren. De relatie met het publiek geeft me momenteel zin om te blijven."

Was de relatie met het publiek een reden om te vertrekken vorig jaar ?

"Als je jaren aan een stuk het maximum hebt gegeven voor een club, doet zoiets pijn. Maar ik realiseerde me ook toen wel dat zoiets deel uitmaakt van het voetbalwereldje. Ik vertrok veeleer omdat ik weinig speeltijd kreeg in de play-offs. Ik heb de kampioenenbeker toen nog als kapitein omhoog mogen steken na een seizoen waarin we in het begin van de play-offs helemaal niet meer geloofden in de titel. Toen dacht ik bij mezelf: 'Vier titels, dat is top, dit is hét moment om iets anders te zoeken'. Ik kan achteraf alleen maar zeggen dat ik toen de juiste keuze maakte."

Hoe was je onthaal bij Anderlecht ?

"De coach zegt dat hij een nieuwe speler ziet. Dat is straf, want na bijna acht jaar samenwerking kent hij me als zijn broekzak. Hij weet wat mijn plussen en mijn minnen zijn, maar hij is me anders gaan bekijken. Wat ik momenteel breng, bevalt hem. Dat wil zeggen dat ik dit seizoen een rol te spelen heb."

Getrouwd en tweede keer vader, het voorbije jaar. Wat doet dat met een mens ?

"Ik ben een getrouwde vent, natuurlijk verandert dat iets. En mijn dochter Vittoria-Blake is in Bastia geboren, zij is Corsicaanse. Het leven daar was het paradijs voor ons. Ik heb me daar heel goed gevoeld, dat heeft mij misschien ook toegelaten mij situatie heel goed in te schatten. Misschien heeft dat mij wel veranderd in mijn manier van zijn en zelfs in mijn manier van voetballen? Ik heb meer verantwoordelijkheid buiten het veld, want mijn gezien is mijn prioriteit. Als het buiten het veld goed gaat, gaat het ook goed op het veld."

Waarom aanvaarde je het aanbod van Reims niet ?

"Reims en Caen brachten allebei een goed bod uit bij Anderlecht. Drie weken geleden dacht niemand dat ik het seizoen zou beginnen bij Anderlecht. Ook voor mij was de situatie héél complex. Aan de ene kant waren er aanbiedingen die zekerheid boden: een goed salaris, een contract voor vier jaar. Als je dat op je 31ste voorgeschoteld krijgt, moet je daar goed over nadenken. Maar daar stond tegenover dat ik Bastia zou verlaten voor een andere club die voor het behoud zou spelen, zonder de levenskwaliteit die ik op Corsica had. Dat wou ik niet."

Je wou terug naar Bastia, tot Anderlecht zei dat je moest blijven. 

"Voor mij en mijn familie was dat een moeilijke periode. We wisten niet welke kant het uit zou gaan. Ik ben hier jarenlang aan de voorbereiding begonnen als een jongen die voor de eerste keer weer zorgeloos naar school ging. Nu was dat anders. Bastia was de absolute droom voor mij. Maar als Anderlecht nu ondanks een mooi voorstel weigert om me terug te laten gaan, dan doe ik mee. Ik wil Anderlecht niet verlaten met een valse noot of een krachtmeting. Als ik op de bank beland was, zou ik hier nu niet meer zijn. Dan zat ik nu aan mijn zwembad in Bastia. Maar het gaat goed, dat maakt het anders."

Blijf je of heb je zoiets van: 'De transfermarkt sluit op 31 augustus' ?

"Ik heb de kaarten zelf niet in handen. Bastia had een jaar om de optie te lichten, maar ze hebben dat niet gedaan. Ik weet niet precies waarom, ik kan alleen maar vermoeden dat ze toen al voor de licentie vreesden en de financiële put niet nog groter wilden maken. Toen ze de licentie uiteindelijk haalden, hebben ze een mooi bod gedaan. Was er intussen niet de oefenmatch tegen Lazio geweest, dan denk ik dat de transfer beklonken was. Maar sinds die wedstrijd hebben de coach en Herman Van Holsbeeck beslist dat ik moet blijven."

In juni had je de Belgische competitie al vaarwel gezegd.

"De situatie is ook anders nu: de club wil me niet meer laten vertrekken. Voor mij is dat ook een blijk van respect voor wat ik momenteel presteer. Als het hen niet interesseerde, hadden ze ook kunnen zeggen: 'Guillaume, teken waar je wil, dan vangen we nog een mooie som.' Maar dat is niet het geval. Integendeel, Anderlecht wil me houden om de titel te veroveren en een goeie Europese campagne af te werken. Daar kan ik mij makkelijk in vinden. Ik ga ook mijn laatste contractjaar in, dan kan een goed seizoen veel betekenen. Voor mij is het belangrijk dat ik respect voel en dat de coach afgestapt is van zijn idee om mij op rechts uit te spelen. Het respect is wederzijds, want ik had er ook alles aan kunnen doen om te vertrekken. Maar zo wil ik niet weggaan bij deze club.

Hoe voelt je vrouw zich bij dit alles?

"Marie is op dit moment in Bastia om de verhuis te organiseren. Het is moeilijk voor haar om dat allemaal op haar eentje te regelen en het huis te verlaten waarin we samen een superjaar hebben doorgebracht."

Herman Van Holsbeeck zei: 'We gaan de beste Gillet zien in zijn laatste contractjaar'.

"Hij kent mij hé. In het verleden was mijn contract altijd al verlengd voor ik mijn laatste jaar inging. Wat moet ik dan doen? Het beste tonen wat ik in mij heb. Om een nieuw contract te krijgen bij Anderlecht, om terug te keren naar de Ligue 1 of om naar de Verenigde Staten te trekken. Er is ook het perspectief van het EK in Frankrijk. Voor de laatste selectie was ik erbij, maar moest ik afzeggen omwille van mijn huwelijk. Een goed seizoen bij Anderlecht kan mij in veel opzichten helpen."
 



anderlecht-online forum