Hespel: "Anderlecht kan nooit 100 procent zijn"

WOENSDAG, 30 SEPTEMBER 2015, 07:29 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS De reis naar Azerbeidzjan is voor Anderlecht de verste Europese verplaatsing ooit. Paars-wit koos bewust om slechts één dag op voorhand af te reizen, ook al is deze trip niet te onderschatten voor een topsporter.

3.660 kilometer en drie uur tijdsverschil scheiden Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, van Brussel. In augustus 2005 maakte paars-wit ook al eens deze verplaatsing. Het verloor toen met 1-0 tegen Nefchi, nadat het de heenmatch met 5-0 had gewonnen. Het gevolg van de zware reis? Dat is allicht overdreven, maar het zal wel een rol gespeeld hebben.

"Drie uur tijdverschil is normaal het maximum waaraan een mens zich snel kan aanpassen", zegt inspanningsfysioloog Peter Hespel van de KU Leuven in Het Laatste Nieuws. "Topsport is echter nog wat anders. Daar telt elk klein detail. Anderlecht kan donderdag eigenlijk nooit honderd procent performant zijn. Idealiter was de club vier tot vijf dagen op voorhand vertrokken, maar dat kon natuurlijk niet."

Slapen nabij luchthaven

Anderlecht koos ervoor om vanochtend te vertrekken. Om 5.30 uur moesten de spelers verzamelen op de luchthaven en om 7 uur vertrok hun vliegtuig. Om de spelers zoveel mogelijk nachtrust te geven, werd er overnacht in een hotel nabij de luchthaven.

"We kozen bewust om één en geen twee dagen op voorhand af te reizen", zegt Herman Van Holsbeeck in Het Nieuwsblad. "Anders hebben de spelers teveel vrije tijd in het hotel en gaan ze zich loom voelen." Hespel vindt dit een goede keuze. "Het beste is om het ritme van in België aan te houden."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.