Noorse professor: "Help de spelers van hun angst af"

DINSDAG, 6 OKTOBER 2015, 07:57 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Hoe kan Anderlecht zijn penaltyspoor verjagen? Volgens de Noorse professor Geir Jordet is het geen voetbaltechnisch probleem, maar wel een mentaal. "Train op het leren beheersen van de druk", raadt hij aan.

De wetenschap bewijst het: je kan trainen op strafschoppen. Het eindeloos herhalen zorgt voor een hoger scoringspercentage. "Anderlecht moet in eerste instantie werk maken van psychologische ondersteuning van de spelers", zegt Jordet, een professor sportpsychologie die gespecialiseerd is in strafschoppen. "De spelers mogen niet meer met schrik naar de stip wandelen."

Volgens Jordet is druk de belangrijkste reden waarom een elfmeter gemist wordt. "Spelers bij topclubs missen vaker dan bij kleinere clubs. Nochtans zouden deze beter moeten zijn. De druk is hier de boosdoener", aldus Jordet. "Als de vorige strafschop, in dit geval zelf twee, gemist wordt, zorgt dat voor nog extra druk. Ook het fluiten van de fans heeft een negatief effect."

Karaoke zingen

Hoe deze negatieve spiraal ombuigen? "Als coach moet je erover praten. Anders vertrekken de spelers volgende keer vanuit dezelfde gemoedstoestand. Je moet de spelers trainen in het omgaan met druk. Laat supporters of media binnen als je op penalties traint, beloon de winnaar en straf de verliezer, ... Zorg dat er iets vanaf hangt."

Wat volgens Jordet ook helpt, is spelers even uit hun vertrouwde omgeving te halen voor bepaalde oefeningen. "Breng ze in situaties waarin ze zenuwachtig worden. Laat hen bijvoorbeeld spreken voor een volle zaal of karaoke zingen."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.