Proto: "Eens spitsen beginnen scoren, zal het los lopen"

VRIJDAG, 16 OKTOBER 2015, 07:58 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Het hart op de tong, zo kennen we Silvio Proto en dat is vandaag niet anders. In de kranten praat hij openlijk over het scoringsprobleem van Anderlecht, de strafschoppen, de Rode Duivels en zijn akketietje met een fan na het duel tegen Mechelen.
 

Overmorgen gaat Anderlecht op bezoek bij Zulte Waregem. Om het vertrouwen en de steun van de supporters niet te verliezen, is een overwinning een must. "Het wordt een belangrijke week met ook die wedstrijd op Tottenham, maar na al die jaren weten we één ding: Anderlecht komt altijd terug", zo begint Proto. "Of Besnik Hasi onder druk staat? Hij is hier al jaren en is dus wat gewend."

"Die fan excuseerde zich, dat volstaat voor mij"

Na de wedstrijd tegen KV Mechelen kreeg Proto het aan de stok met een supporter. Wat gebeurde er precies? "Ik ben de eerste om toe te geven als ik in de fout ga, maar tegen Mechelen had ik mezelf niets te verwijten. Integendeel: kort voor tijd doe ik een cruciale redding. Dan kan ik niet accepteren dat één fan mij vanop drie meter de huid volscheldt."

"Ik geef toe dat ik niet op de beste manier gereageerd heb. Maar het is nu eenmaal gebeurd. Die supporter heeft zich verontschuldigd en dat volstaat voor mij."

"We creëren veel kansen en geven amper iets weg"

Dat de supporters morren heeft uiteraard te maken met de magere prestaties en resultaten tegen onder meer Spouwen-Mopertingen en Qarabag. "Ik kan hun ontevredenheid begrijpen", zegt Proto. "Maar vergeet niet dat we tegen Mechelen goed speelden. We hebben op dit moment gewoon een probleem met scoren."

"Tactisch zit het goed. We incasseren amper doelpunten en creëren veel kansen. Zolang dit het geval is, panikeren we niet. Het zal wel loslopen. Misschien hebben de spitsen te weinig vertrouwen. Maar eens ze beginnen te scoren, is dat opgelost. Suarez is een jaar out geweest, die heeft tijd nodig. Enkele doelpunten tegen Zulte Waregem en we zijn misschien vertrokken."

"Laat Oli de strafschoppen nemen"

In dat duel tegen KV Mechelen miste Anderlecht drie elfmeters. Wie trapt de volgende? "Daar is nog niet over gesproken. Bij de wedstrijdbespreking vraagt de coach wie wil en dan beslissen we daarna op het terrein. Wie de volgende ook neemt, ik denk niet dat hij met twijfels naar de stip zal stappen."

"Volgens mij moeten we één speler aanduiden en hem zeggen dat hij ook de volgende mag trappen als hij mist. En die daarna. Die speler moet weten dat hij mag missen zonder gevolgen. Wie ik zou aanduiden? Oli. Hij miste nog nooit. Ik denk dat hij de enige van onze groep is die dat kan zeggen. Maar ik denk niet dat hij kandidaat is."

"Jongeren zorgen voor goede sfeer"

Afgelopen maandag ging de ploeg samen bowlen als teambuilding. "Dat was fijn", aldus Proto. "Er was een tijd dat de sfeer slecht was, maar we wel kampioen werden. Dat is nu anders en dat komt vooral door de jongeren. Die gasten relativeren veel meer."

Al gaat dat relativeren soms wel erg ver. "Na een verloren wedstrijd zaten ze eens in de kleedkamer met hun smartphone: 'Kijk wat Ronaldo gedaan heeft'. Ik viel achterover, maar dat is de evolutie van de maatschappij zeker? Die jongeren houden me jong. Zo ben ik verplicht om PlayStation te spelen", lacht Proto.

"Ik denk niet meer aan de nationale ploeg"

Volgende zomer mogen de Rode Duivels opnieuw naar een groot kampioenschap. Vorig jaar in Brazilië zou Proto meegaan als derde doelman, maar een handblessure strooide roet in het eten. Hoopt hij nu op een selectie? "Ik zie voor mezelf geen enkele rol meer. De coach maakt zijn keuzes en die zijn erg logisch. Nu is het aan de keepers met eent toekomst voor zich, ik word volgend jaar 33. Ik blijf beschikbaar en zou nooit een selectie weigeren, maar ik denk niet meer aan de nationale ploeg."

Uiteraard is Proto blij met de kwalificitie voor het EK. "Ik denk dat dit veel spelers zal stimuleren, ook bij ons. Ik denk dan aan Defour, Praet, Dendoncker en Tielemans."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.