"We hanteren de regels van FIFA en UEFA"

DINSDAG, 27 OKTOBER 2015, 07:27 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Wie zijn de commissieleden die beslisten dat drie van de vier doelpunten tijdens Anderlecht - Club Brugge own-goals waren? En waarom oordeelden ze zo?

Drie personen bogen zich gisteren over de bewuste fases: kalendermanager Nils Van Brantegem en tv-commentatoren Bart Raes en Niko Lainé. "Ze hebben heel wat tijd eraan besteed", vertelt Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, in Het Laatste Nieuws.

De beslissingen om Ezekiel, Praet en Diaby hun doelpunt af te nemen, vielen niet zomaar. "We hanteren de regels van de UEFA en FIFA", luidt het. "Het reglement van de UEFA zegt dat schoten die terugkeren van het doelkader en vervolgens via een doelman of veldspeler alsnog in doel belanden, own-doelpunten zijn."

Ook voor de kopbal van Ezekiel is er een uitleg: "Een bal die via een tegenstander in doel verdwijnt en zonder die tussenkomst dit niet zou doen, wordt gezien als een eigen doelpunt", aldus Sneyers. "Als de bal ook zonder deze tussenkomst tussen de palen zou belanden, dan is het een doelpunt van de aanvaller."

De enige die zijn doelpunt mag houden, is Stefan Okaka. De Pro League heeft hiervoor volgende argumentatie: "Okaka raakt de bal op voorzet van Obradovic en via Duarte gaat hij in doel. De beelden geven geen uitsluitsel of de bal al dan niet gekadreerd is nadat Okaka hem raakte. In dit geval krijgt de aanvaller het voordeel van de twijfel."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.