Walem: "Anderlecht zag in mij nieuwe Dockx"

DONDERDAG, 29 OKTOBER 2015, 10:22 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Als Anderlecht vanavond KV Kortrijk in de ogen kijkt, staat het ook tegenover Johan Walem. De KVK-coach was als speler en jeugdtrainer jaren actief bij paars-wit en kijkt met warme gevoelens terug.

"Ik was er elf jaar speler en twee jaar coach van de beloften. Ik ben een Anderlecht-boy. Dit wordt een speciale wedstrijd", blikt Walem vooruit.

In 2010 vertrok Walem om beloftencoach te worden bij Udinese. Dat zijn vertrek er kwam wegens onenigheden met de technische staf van de A-kern, spreekt hij tegen. "Ik had één opdracht: de U21 dichter bij de A-kern brengen, wat lukte. Sommigen dachten dat ik meer ambitie had, maar dat was zo niet. Die mensen dachten dat ik iets met de A-kern wilde doen. Dat stuitte op verzet en dus ben ik vertrokken. Een bijzonder moeilijke beslissing."

"Waarom zou ik op een dag niet kunnen terugkeren?"

Het is duidelijk dat Walem zijn hart nog steeds bij Anderlecht ligt. "Ik zal nooit vergeten wat voorzitter Roger Vanden Stock zei bij mijn voorstelling: 'Misschien word jij onze nieuwe Jean Dockx'. Dat was mijn droom. Maar door dat misverstand met de technische staf is dat niet kunnen doorgaan."

"Weet je hoe belangrijk Dockx voor Anderlecht was? Bovendien was hij een schitterende man. In zo iemand zijn voetsporen treden, dat zou fantatisch geweest zijn. Misschien kan dit nog in de toekomst. Wie weet zal ik op een dag weer voor Anderlecht werken. Waarom niet."

"Dit is een andere Okaka dan in Italië"

Tot enkele maanden geleden was Walem coach van de Belgische U21. Daar werkte hij met heel wat Anderlecht-talenten. "Praet staat het verst", vindt Walem. "Hij heeft iets speciaals. Veel voetballers verliezen vaak de bal in de laatste dertig meter, maar Praet niet. Hij kan het spel versnellen, wat zeldzaam is in België. En hij begint nu nog te werken ook."

Ook van Tielemans is Walem onder de indruk. "Eigenlijk kan hij alles he. Hij heeft kracht en een fenomenale traptechniek, hij kan verdedigen en aanvallen. Youri heeft een mooie toekomst voor zich."

Gezien zijn verleden heeft Walem nog een stevige band met Italië. Had hij in de zomer verwacht dat Stefano Okaka zo'n potten zou breken? "Okaka is hier een andere speler dan in Italië. Hier speelt hij met vertrouwen omdat hij voelt dat hij een leider is, dat was bij zijn vorige clubs niet zo."
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.