"Bestuur moet fans uitleggen wat prioriteiten en ambities zijn"

MAANDAG, 18 JANUARI 2016, 11:51 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Terwijl Besnik Hasi en enkele anciens roepen om versterking, houdt het bestuur de vinger stevig op de knip. Hoe komt dit? Voor Sporza-journalist Peter Vandenbempt wordt het tijd dat het Anderlecht-bestuur zijn supporters duidelijkheid verschaft.

Uit cijfers die De Tijd vorige week publiceerde, blijkt dat Anderlecht tijdens het seizoen 2014-2015 financieel een goed parcours gereden heeft. Het bedrijfsresultaat steeg met 6,3 procent en de schulden werden afgebouwd met 14 miljoen euro (van 51,9 miljoen euro naar 37,9 miljoen euro). Het eigen vermogen steeg van 9,9 miljoen euro naar 13,4 miljoen euro. Paars-wit boekte een netto-winst van 3,5 miljoen euro.

Een belangrijk aandeel in deze goede cijfers zijn de transfergelden. Anderlecht streek tijdens de voetbaljaargang 2014-2015 maar liefst 21 miljoen euro aan transfersommen op. De transfers van Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba zijn hierbij nog niet meegeteld. Het boekjaar sloot immers op 30 juni en zij vertrokken pas nadien naar Newcastle.

Vandenbempt: "Er wordt meer op de centen gelet"

Geld genoeg dus om de huidige spelerskern te versterken zou je denken, maar blijkbaar liggen de prioriteiten van het Anderlecht-bestuur momenteel elders. "Sinds de komst van Van Damme en Van Biesbroeck in het bestuur wordt er bij Anderlecht meer gerekend", vertelde Sporza-journalist Peter Vandenbempt vanmorgen op Radio 1. "Dat zijn zakenmannen, balansen worden gecontroleerd. De club let meer op zijn centen."

Op zich niets mis mee, de vraag is alleen welke invloed dit heeft op de sportieve ambities. Als Herman Van Holsbeeck verkondigt dat de huidige kern voldoende kwaliteiten heeft om kampioen te worden, doet dit bij sommigen de wenkbrouwen fronsen. Bij veel fans in de eerste plaats. "Blijkbaar transfereert men enkel nog als het hoog nodig is", aldus Vandenbempt. "Dat zal dan een nieuwe koers zijn bij Anderlecht. Maar het zou fair zijn, en misschien wel tijd, dat het bestuur zijn supporters uitlegt wat de prioriteiten en de ambities zijn van het nieuwe Anderlecht."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.