FK Rostov, onbekend, maar niet te onderschatten

VRIJDAG, 15 JULI 2016, 13:26 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Met FK Rostov lootte Anderlecht een onbekende naam in het Europese voetbal. Maar onderschatten doen we de Russen best niet. Rostov werd vorig seizoen vice-kampioen op amper twee puntjes van CSKA Moskou.

Rostov is een stad in het zuiden van Rusland met ruim één miljoen inwoners. Met 5u50 vliegen vanaf Brussel is de verplaatsing niet onmenselijk ver. Met gemiddeld 29° in juli mag Anderlecht zich wel opmaken voor een letterlijk warme avond. 

2015: Net geen degradatie

FK Rostov was jarenlang een saaie middenmoter in de Russische competitie. In 2014 won het onverwacht de Russische beker, terwijl het toen zevende eindigde in de competitie. Op basis van de financial fair-play-regels mocht Rostov aanvankelijk niet aantreden in de Europa League. In beroep kreeg het toch toestemming, maar Rostov sneuvelde in de laatste voorronde tegen Trabzonspor.

In het seizoen na de bekerwinst kon Rostov zich pas op het nippertje redden van de degradatie. Het eindigde als derde laatste met evenveel punten als de voorlaatste. Door een wedstrijd meer gewonnen mocht het barragematchen spelen voor het behoud en die werden met succes afgesloten. 

2016: bijna failliet, maar wel vice-kampioen van Rusland

Vorig seizoen werd een sprookje voor Rostov. Uit het niets parkeerde het zich op het einde van het seizoen op plaats twee in de competitie. Enkel CSKA Moskou bleek onhaalbaar, maar grote ploegen als Spartak en Lokomotiv Moskou en Zenit Sint-Petersburg eindigden in het spoor van de zuid-Russische club. 

Deze prestatie is des te opmerkelijk omdat in september 2015 Rostov bijna failliet was. De spelerslonen werden niet betaald en voor een bekerwedstrijd moeten jongeren worden opgesteld omdat de hoofdmacht weigerde te spelen. De Russisch-Griekse zakenman Ivan Savvidis nam de club daarna over en blies ze nieuw leven in. Door een transferverbod mocht de club in januari wel geen spelers aantrekken. 

Met amper twintig tegendoelpunten in dertig wedstrijden teerde Rostov vooral op zijn solide defensie. Zelf scoorde het 41 keer, heel wat minder dan de andere clubs in de top vijf. In eigen stadion bleef Rostov ook ongeslagen: het won elf keer en speelde vier keer gelijk. Kampioen CSKA Moskou werd met 2-0 verslagen, Zenit Sint-Petersburg zelfs met 3-0. Anderlecht is dus gewaarschuwd.

Geen grote namen

In tegenstelling tot Zenit en de grote clubs uit Moskou heeft Rostov geen dure vedetten die naam maakten in West-Europa. De 36-jarige verdediger Cesar Navas komt uit de jeugd van Real Madrid, maar haalde nooit het A-elftal. Tussen 2009 en 2015 was hij wel een sterkhouder bij Rubin Kazan en sinds vorig jaar bij Rostov. Naast Navas centraal achterin staat de Angolees Bastos. Genk wilde hem deze maand graag aantrekken als opvolger van Christian Kabasele, maar Bastos verlengde zijn contract in Rusland.

Topschutter vorig jaar was de 21-jarige Iraniër Sardar Azmoun met negen doelpunten, maar hij is vertrokken naar Rubin Kazan. Grote inkomende transfers deed Rostov nog niet. Een naam om in het oog te houden is ook Christian Noboa. De 68-voudige international uit Ecuador was tussen 2012 en 2015 een vaste waarde bij Lokomotiv Moskou. 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.