Wie is Uros Spajic?

DONDERDAG, 1 SEPTEMBER 2016, 15:38 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS Niet Nicolas Lombaerts of Jakob Brabec, maar wel Uros Spajic is de nieuwe witte merel centraal achterin. Uros wie? Een voorstelling van de speler die voor één seizoen gehuurd wordt van Toulouse.

Spajic is een product van de befaamde jeugdopleiding van Rode Ster Belgrado. Op 27 oktober 2010 maakte hij op 17-jarige leeftijd zijn debuut bij het A-elftal. In de bekerwedstrijd tegen Borac Cacak mocht hij vijf minuten voor tijd invallen. Van januari 2011 tot juni 2012 verhuurde Rode Ster Spajic aan satellietclub Sopt dat in derde klasse uitkwam. Spajic was intussen ook een vaste waarde bij de Servische U19. 

Na anderhalf jaar rijpen bij Sopt kreeg Spajic een nieuwe kans bij Rode Ster. Het seizoen 2012-2013 begon met een blessure, maar eens opnieuw fit in november, werd hij een vaste waarde. Spajic speelde zestien competitiewedstrijden en dat ontging Toulose niet. In mei 2013 betaalde het anderhalf miljoen euro voor de dan 20-jarige verdediger. Rode Ster wilde Spajic niet laten gaan, maar het had geld nodig voor zijn Europese licentie. Uit onvrede met het vertrek diende coach Ricardo Sa Pinto prompt zijn ontslag in.

Spajic' eerste jaar in Frankrijk was een voltreffer. Elke competitiewedstrijd dat hij niet geblesseerd of geschorst was, 32 in totaal, stond hij in de basis en slechts drie keer werd hij voortijdig naar de kant gehaald. Het tweede jaar bij Toulouse startte minder goed. Na de derde competitiewedstrijd (telkens was hij basisspeler) brak hij een beentje in de voet en pas begin november kon Spajic weer voetballen. De verdediger zou dat seizoen nog zeventien competitiewedstrijden starten, vier keer begon hij op de bank dat seizoen. 

Spajic' goede prestaties in Frankrijk bleven ook in Servië niet onopgemerkt en in september 2015 mocht hij debuteren bij de nationale ploeg. In een oefenduel tegen Frankrijk (2-1-verlies) speelde hij 89 minuten mee. Sindsdien zou hij elke keer worden opgeroepen. Twee keer mocht hij starten, twee keer invallen en drie keer bleef hij op de bank. Bij zijn club Toulouse ging het intussen minder goed. Spajic verloor zijn basisplaats. In het seizoen 2015-2016 zou hij maar elf keer in de basis beginnen tegenover zestien keer op de bank. Betere vooruitzichten had hij dit seizoen niet en dus waagt hij nu zijn kans bij Anderlecht.

Welk type is Spajic?

Tot daar Spajic' statistieken. Wat voor voetballer is hij? Volgens Het Laatste Nieuws is de rechtsvoetige Spajic (1m86 en 82 kg) niet de speler die ervoor zal zorgen dat Anderlecht verzorgd gaat uitvoetballen van achteruit. In Het Nieuwsblad daarentegen lezen we dat Spajic wel kan uitvoetballen. Volgens deze laatste krant is hij geen wendbaar sprintwonder, maar is hij ook niet traag. De krant weet ook dat Spajic stevig is in het duel en kopbalsterk. Volgens Het Laatste Nieuws heeft Spajic meer potentieel dan Kara en Nuytinck.

Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad weten wel allebei dat Spajic niet het gemakkelijkste karakter is. Vorig seizoen werd hij bij Toulouse naar de bank verbannen omdat "hij niet zo goed was als hij zelf dacht", aldus Het Nieuwsblad. Meer dan eens zou hij een situatie fout inschatten. Het Laatste Nieuws weet dat Spajic die verbanning niet zonder slag of stoot liet gebeuren. Zo veinsde hij een blessure om niet te moeten spelen bij de reserven en kwam hij negatief in het nieuws door op het veld een kopstoot uit te delen.

Tot slot: Spajic is een goede vriend van Aleksandar Mitrovic. Hij hoopt bij Anderlecht hetzelfde parcours af te leggen als zijn landgenoot.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.