"Hervorming Champions League goed voor Anderlecht"

WOENSDAG, 14 SEPTEMBER 2016, 08:59 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Vanaf 2018 ondergaat de Champions League een hervorming. De vier grote competities krijgen vier rechtstreekse deelnemers. Een slechte zaak voor de kleine landen, zo lijkt het, maar dat spreekt Anderlecht-bestuurder Michaël Verschueren categoriek tegen.

Dat de vier grote competities (Engeland, Italië, Duitsland en Spanje) vier rechtstreekse deelnemers krijgt, betekent dat uit deze landen geen clubs meer zullen aantreden in de voorrondes. "Als onze vice-kampioen voorrondes moet spelen, zal die het makkelijker hebben om de poulefase te bereiken", aldus Verschueren. "Ze kunnen immers niet meer uitkomen tegen clubs als Manchester City zoals nu wel het geval is."

Onze landskampioen zal in eerste instantie zo goed als zeker verzekerd zijn van een rechtstreekse plaats in de poules. "De kampioen van de eerste tien landen op de UEFA-ranking mag rechtstreeks naar de groepsfase. België staat momenteel negende. Dit seizoen spelen vijf clubs Europees, dus we kunnen nog veel punten verzamelen", aldus Verschueren.

Ook financieel wordt de nieuwe Champions League interessanter voor de Belgische clubs. Momenteel wordt het geld uit de marketing pool verdeeld volgens de tv-gelden die ieder land bijdraagt. Dit verandert. Vanaf 2018 gebeurt dit op basis van de UEFA-coëfficiënt van de laatste tien jaar en de gewonnen Europese bekers. "Dit is gunstiger voor kleinere landen met teams die zich al getoond hebben in Europa", zegt Verschueren. Voor Anderlecht zouden deze inkomsten kunnen stijgen van vier tot twaalf miljoen euro.



anderlecht-online forum