Dendoncker: "Ik hou van mijn huidige rol"

DONDERDAG, 15 SEPTEMBER 2016, 09:12 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Achter al het offensieve geweld is er in het nieuwe Anderlecht een belangrijke rol weggelegd voor Leander Dendoncker. Een rol die hij helemaal ziet zitten. "Meegaan als het kan, het centrum bewaken als het moet. Daar hou ik van."

Als Teodorczyk de doelpunten kan opstapelen, Hanni, Stanciu en Chipciu hun creativiteit kunnen botvieren en Tielemans kan strooien met heerlijke passes, is dat omdat achter hun rug Dendoncker de boel regelt. De West-Vlaming loopt alle gaten dicht, recupereert ballen, is het eerste aanspeelpunt voor de verdediging en zorgt dat de organisatie goed staat.

"Dendoncker: wow, interessant", stelde coach René Weiler deze week geheel terecht in Humo. Dendoncker loopt iedere wedstrijd twaalf kilometer of meer en hij doet dit slim. "Statistieken kunnen aantonen dat iemand veel gelopen heeft, maar heeft hij ook juist gelopen? Wat stellen de cijfers voor als het niet efficiënt is. Geef mij dus maar Dendoncker."

Minder (media)aandacht

Ook Dendoncker zelf voelt zich helemaal in zijn sas op het paars-witte middenveld. "Ik hou van mijn huidige rol", vertelt Dendoncker vandaag in Het Laatste Nieuws. "De coach houdt niet van spelers die zich vastpinnen op hun positie. Ik mag meegaan als het kan en moet het centrum bewaken als het moet."

Dat in de media alle aandacht uitgaat naar Hanni, Stanciu en de andere offensieve spelers, stoort Dendoncker niet. "Dat is normaal he. De mensen houden van aanvallend voetbal met doelpunten en acties. Het is dus normaal dat er vooral naar de spelers voor mij gekeken wordt. Ik vind dat niet vervelend. Zolang de trainer en mijn ploegmaats maar tevreden zijn."

WK 2018

Dendoncker maakt sinds januari 2013 deel uit van de A-kern van Anderlecht. Zijn competititedebuut kwam er pas anderhalf jaar later, in augustus 2014. Sindsdien heeft Dendoncker zich opgewerkt tot een steunpilaar binnen het team. "Anderlecht heeft me altijd goed begeleid, maar ik ben ook zelf altijd hard blijven werken. Ook toen ik als 18-jarige steeds naast de kern viel. Ik ben in mezelf blijven geloven en deze dip te boven gekomen."

Zijn kwaliteiten wisten ook bondscoach Roberto Martinez al te bekoren. "Mijn selectie voor de Rode Duivels paste mooi in mijn carrièreplanning waarin ik geen etappes wil overslaan. Mijn carrière gaat niet steil omhoog, maar eerder in een lijn van dertig graden. Maar het WK van 2018, daar zit ik toch mee in mijn hoofd."

Om dat WK te halen, zou het helpen mocht Dendoncker weldra de stap zetten naar een grotere competitie. Arsenal is al langer gecharmeerd door de 21-jarige middenvelder.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.