"Op het einde dacht ik nog maar één ding: ik moet weg uit België"

DINSDAG, 4 OKTOBER 2016, 15:24 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Tijdens zijn persbabbel bij de Rode Duivels gisteren sprak Steven Defour niet over zijn vertrek bij Anderlecht, in Humo doet hij dat vandaag wel. "Het werkte gewoon niet meer. Vertrekken was de beste oplossing."

Defour kwam twee jaar geleden voor zes miljoen euro over van Porto. Toen de duurste aankoop van Anderlecht ooit en de verwachtingen waren navenant. "Anderlecht werd twee jaar geen kampioen en naar wie kijkt men? Naar mij. Ik begrijp dat, maar ik kan het ook niet alleen. En ik heb toch niet zelf beslist hoeveel ze voor mij neertelden", vertelt Defour.

"Uitgefloten worden door eigen fans is ergste wat je als voetballer kan meemaken"

Naast zijn hoge transfersom speelde ook zijn Standard-verleden Defour parten. “We hadden gedacht hierover heen te kunnen stappen, maar een harde kern van supporters wilde dat niet. Op een bepaald moment is het beeld van jou gevormd en dan maakt het nog weinig uit wat je doet. De perceptie was tegen mij en de resultaten deden hier ook geen goed aan. Bij elke verloren wedstrijd moest ik me verantwoorden.”

De kritiek van de eigen fans viel Defour zwaar. "Dat ik door de fans van de tegenstander wordt uitgefloten? Geen enkel probleem. Maar door je eigen supporters? Dat is het ergste wat je als voetballer kan overkomen. Van zoveel negativiteit gaat iedereen twijfelen. Op het einde dacht ik nog maar aan één ding: ik moet weg uit België.”

"Herman, ik wil absoluut weg"

Aan het einde van vorig seizoen maakte Defour met Anderlecht de afspraak dat hij mocht vertrekken. Maar hij moest zeven miljoen euro kosten. “Ik vond dat vreemd. Ik begrijp dat ze hun geld wilden recupereren, maar ik kwam als international en twee jaar later was ik dat niet meer en waren we twee keer geen kampioen geworden.”

“Toen Burnley op de proppen kwam, ging het bedrag ook omhoog: Engelse clubs hebben meer geld, redeneerde Anderlecht. En toen Al-Jazira die zeven miljoen wilde betalen, moest het in één keer en cash gebeuren. Toen ben ik naar Herman Van Holsbeeck gegaan en heb ik gezegd “Herman, ik wil absoluut weg.” We hadden die afspraak over een transfer op papier moeten zetten, maar ik ben naïef geweest.”

"Weiler had sneller moeten komen"

Dat Defour mocht vertrekken, is in grote mate te danken aan René Weiler. "Vlak voor de eerste speeldag hoorde ik dat ik niet meer weg mocht van de trainer. Ik ben toen kwaad naar Herman gegaan en hem aan onze afspraak herinnerd. Ik ben ook naar Weiler gegaan en het aan hem verteld. Hij zei toen tegen Herman “als je Steven een transfer hebt beloofd, moet je die belofte ook nakomen”. Weiler maakte me wel nog aanvoerder. Dat was raar, maar hij zei me dat zolang ik er was, hij me als een speler van Anderlecht zou behandelen. ”

“Weiler is een correcte man. Rechtdoorzee. Het is jammer dat hij niet een jaar eerder was gekomen”, gaat Defour verder. “Hij brengt discipline en dat was nodig. Ik had het er vaak over met Besnik Hasi. Ik zag zaken die niet goed waren, maar kon er weinig aan doen. Ik was niet populair bij de fans. Wat zou er gebeurd zin wanneer ik me kwaad zou maken op mijn medespelers?”



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.