"Teveel artiesten, te weinig persoonlijkheden"

VRIJDAG, 18 NOVEMBER 2016, 09:50 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Marc Degryse sprak met René Weiler, Degryse liet al dikwijls merken dat zijn hard pijn doet als het over het huidig spel van Anderlecht gaat. Weiler sprak open en bloot over alle beslommeringen, en de Zwitster is hard, keihard.

"Ik ben begonnen op Anderlecht met een kern van vijfendertig (!) spelers, daarvan zijn er vijftien vertrokken", begint Weiler, "En de vertrekkers waren niet van de minsten. Spelers die beslissend waren, zoals Praet en Defour, spelers die ik ook niet wou laten vertrekken, zoals Sylla."

"Het probleem nu is dat er geen ploeg staat, wel individueel talent. Maar geen karakters, persoonlijkheden, die ten allen tijde met de bal vooruit willen spelen. Neem nu tegen Oostende, je scoort 1-1 in de laatste 10 minuten en Acheampong komt mij vragen wat hij moet doen: 'Oprukken natuurlijk'. En wat is het resultaat: Roef geeft de bal aan Kara, die aan Acheampong en de bal komt weer naar Roef. Sylla die zou op zo een moment naar voor blijven drukken hebben, die wou ik persé houden, maar hij is weg nu, en zo een spelers mis ik. Weet je nog tegen Rostov, één van onze beste wedstrijden ooit, en wie stond er in de spits? Juist, Sylla", gaat de coach verder.

Verdediging

Een verdediging is het fundament van een ploeg volgens Weiler en daar loopt het vooral fout nu.
"Kara kan de ene dag trainen en de andere dag dan weer niet, tis altijd iets. Ook Nuytinck heeft al veel moeilijke periodes gekend bij Anderlecht. Spajic komt pas kijken en komt van een ploeg waar hij niet speelde en dan heb je nog Acheampong. Hij moet het vooral van zijn snelheid hebben, maar laat hem niet in een strategie spelen. Deschacht komt mij zeggen: 'Ik wil liever geen linksachter meer staan'. We spelen voetbal in 2016 ! Ik kan mij moeilijk voorstellen dat een speler met 560 wedstrijden voor Anderlecht niet 20 meter verder kan spelen."

Middenveld

Ook op het middenveld ziet Weiler verschillende dingen die beter kunnen.
"Er is te weinig diepgang vanuit het middenveld. Ze willen allemaal de bal in de voeten. Dendoncker is een geweldig talent maar hij gaat nooit diep. En als Tielemans een bal aanneemt staat hij altijd met zijn gezicht naar eigen doel. Een groot talent, daar niet van, maar is er nog ruimte voor verbetering. Als Defour een bal controleert zoekt hij tegelijkertijd onmiddellijk de oplossing vooruit, dat hebben we meer nodig."

Stanciu

De recordaankoop van Anderlecht heeft tot op heden de verwachtingen nog altijd niet ingelost, ook Weiler begint zich stilaan af te vragen wij hem met Stanciu aanmoet.
"Stanciu begrijp al die negativiteit in België niet, hij heeft een druk op zijn schouders waar hij niet kan mee omgaan. In Boekarest was hij de ster en kon hij doen wat hij wilde, hij zat daar in zijn comfortzone en die is hij hier kwijt. Hier mist hij vertrouwen. Daardoor wil hij overcompenseren met weergaloze assits geven en fantastische doelpunten te maken. Alleen is dat verkeerd, hij moet het nu juist simpel houden. Ik geef hem tijd, maar ik moet ook nadenken hoeveel tijd ik hem nog kan of ga geven. Ik twijfel daarover. Ik wil vooral correct blijven naar de andere spelers toe, zij verdienen ook mijn vertrouwen en zij hebben ook recht op een kans."

"Het is nu vooral belangrijk dat we een collectief neerzetten en daar ben ik volop aan het werken. Iedereen moet voor elkaar willen werken en er vol voor gaan, voor de ploeg, voor elkaar."




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.