Waarom Anderlecht nog niet geplaatst is

DONDERDAG, 24 NOVEMBER 2016, 19:34 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Anderlecht pakte al elf op vijftien in de Europa League, maar is toch nog niet mathematisch zeker van de 1/16e finale. In praktijk kan het echter niet meer fout lopen. Een woordje uitleg.

Huidige stand in groep C:

1. Anderlecht 5-11
2. Saint-Etienne 4-8
3. Mainz 4-5
4. Qabala 4-0

Als twee ploegen met een gelijk aantal punten eindigen, zijn de onderlinge confrontaties doorslaggevend. Als Mainz zes op zes pakt en Anderlecht verliest op de slotspeeldag, komen de Duitsers ook op elf punten. Maar Anderlecht haalde vier op zes tegen Mainz en is dan toch geplaatst? De situatie is echter nog ingewikkelder dan dat.

in bovenstaand scenario eindigt Saint-Etienne namelijk ook met elf punten en eindigen niet twee, maar drie clubs met een gelijk aantal punten. In dat geval wordt toch opnieuw naar het algemene doelsaldo gekeken. Anderlecht is dus nog niet mathematisch zeker van de volgende ronde.

Er is gelukkig ook goed nieuws. Anderlecht heeft momenteel een doelsaldo van +9, Saint-Etienne amper  +2 en Mainz zelfs -4.

Het slechtst mogelijke scenario voor Anderlecht is dat Saint-Etienne straks met 0-2 zou verliezen van Mainz. De Fransen hebben dan op de slotspeeldag een 0-5 nodig op het veld van Anderlecht  om over paars-wit te springen en Mainz een 7-0 tegen Qabala om hetzelfde te doen.  

De kans dat Anderlecht de 1/16e finale nog misloopt, is dus praktisch onbestaande. Als Saint-Etienne straks -minstens- een punt thuis houdt tegen Mainz, is Anderlecht ook mathematisch zeker van de volgende ronde.


 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.