De Coene lovend over 'Catapult'

DINSDAG, 10 JANUARI 2017, 07:41 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Jochen De Coene, medische verantwoordelijke bij Anderlecht, geeft meer uitleg over het nieuwe systeem waar de spelers sinds kort mee trainen: Catapult. Goedkoop is het systeem niet, maar het is wel belangrijk. Het geeft de staff een perfect beeld hoever een bepaalde speler staat.

"Het algemene beeld is natuurlijk dat een coach beslist wanneer en welke speler hij opstelt, maar dat is allang geen feit meer. Ja, de uiteindelijk beslissing ligt bij de trainer, maar hij wordt wel geholpen door de data die het systeem verzameld. Op die manier stelt hij frisse spelers op. Ik werk dan ook heel nauw samen met René Weiler, dat was met vorige coaches niet echt het geval", zegt De Coene. 

"En het komt niet alleen de spelers van de A-kern ten goede. Het helpt ons ook om een profiel te schetsen voor de U21, U19 en U17. Daar komt ook meer bij kijken dan enkel het systeem. Zo werken we ook samen met cardiologen, radiologen, diëtisten en ja, ook een mental coach. Zo kunnen we ook nagaan hoe iemand reageert op stress. Ook het mentale is van cruciaal belang, kijk maar naar Nicolae Stanciu. Maar geef ons nog wat tijd en dat komt in orde", gaat De Coene verder.

Destijds kreeg Nicolas Frutos alle lof toegezwaaid omdat hij persoonlijk zorgde voor de terugkeer van Ivan Obradovic: "Maar dat klopt niet helemaal", reageert De Coene, "Ok, Frutos speelde een rol in de terugkeer, maar er zat meer achter. Het systeem helpt ons ook voor blessurepreventie, vandaar dat we Obradovic heel voorzichting brachten na zijn knieblessure. Het gaat de goede weg op nu, binnen een twee-tal maanden testen we hem opnieuw. Je ziet, de tijd dat een kinesist alleen maar massages deed, is voorbij".



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.