Swat Van der Elst overleden

WOENSDAG, 11 JANUARI 2017, 10:19 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

ANDERE In een ziekenhuis in Aalst is vannacht François 'Swat' Van der Elst overleden. De oud-aanvaller van Anderlecht kreeg op nieuwjaarsdag een hartaanval en belandde in een coma. Daaraan is hij nu op 62-jarige leeftijd bezweken.

Van der Elst belandde op 15-jarige leeftijd bij Anderlecht en kende grote successen bij de Brusselse club. Hij werd twee keer landskampioen en won vier keer de beker. Europees was hij erbij toen paars-wit in 1976 en 1978 de Europabeker voor Bekerswinnaars veroverde. In de finale van 1976 scoorde hij twee keer. Ook in 1977 speelden Van der Elst en Anderlecht de finale van deze Europese beker, maar toen werd verloren van Hamburg. In datzelfde jaar werd hij ook Belgisch topschutter. Met twintig doelpunten in 43 Europese matchen is hij de eerste (en enige echte) 'Mister Europe'.

In 1980, amper 25 jaar oud, verliet Van der Elst Anderlecht voor een Amerikaans avontuur bij de New York Cosmos. Met wereldsterren als Johan Neeskens en Franz Beckenbauer aan zijn zijde werd hij er Amerikaans kampioen. Na één jaar verliet hij de Verenigde Staten om in Engeland te gaan voetballen bij West Ham.Daar bleef hij twee seizoenen. In 1983 keerde hij terug naar België en ging aan de slag bij Lokeren. Een beenbreuk in augustus in 1985 betekende het einde van zijn voetbalcarrière, waarin hij ook 44 keer uitkwam voor de Rode Duivels.

Na zijn sportieve loopbaan opende Van der Elst, de oudere broer van Leo, een snookerzaak in Opwijk. Eind vorig jaar onderging Van der Elst nog een medische controle voor hartritmestoornissen. Hij voelde zich goed en mocht nadien weer naar huis. Op nieuwjaarsdag kreeg hij daar een hartaanval. Hij werd gereanimeerd en lag sindsdien in een coma. De uitvaart van Van der Elst vindt zaterdag plaats in Opwijk.

Anderlecht-Online wil de familie Van der Elst zijn medeleven betuigen bij het verlies van Swat.
 

anderlecht-online forum