Vooruitblik Africa Cup: de Anderlecht-connectie

VRIJDAG, 13 JANUARI 2017, 14:12 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Morgen begint in Gabon de Africa Cup. Maar liefst vijf spelers van Anderlecht doen mee en heel anderen hebben een verleden bij paars-wit. Wie moeten wij als Anderlecht-fans in het oog houden?

Anderlecht-spelers op Africa Cup

Met Sofiane Hanni, Kara Mbodj en Frank Acheampong zijn er in Gabon drie spelers actief die momenteel voor Anderlecht voetballen. Alle drie hebben ze de kans/ambitie om ver door te stoten. Het Algerije van Sofiane Hanni staat bij de bookmakers als topfavoriet genoteerd. Hanni zelf zal vooral moeten hopen op invalbeurten. Met Mahrez, Slimani (beiden Leicester) en Bentaleb (Schalke 04) heeft hij stevige concurrentie. 

In de eerste ronde neemt Algerije het onder meer op tegen het Senegal van Kara Mbodj. Het is al van 2006 geleden dat Senegal de eerste ronde overleefde. Het rekent op aanvallers Sow (Fenerbahce), Diouf (Stoke) en vooral Mané (Liverpool) om die negatief balans te doorbreken. Na Algerije wordt verwacht dat Senegal met Tunesië strijdt voor het tweede ticket voor de tweede ronde. Zimbabwe is het kleine broertje in groep A. Kara mag rekenen op een basisplaats.

Op de vorige Africa Cup in 2015 verloor Ghana de finale van Ivoorkust na het nemen van strafschoppen met 9-8. Frank Acheampongmiste toen zijn elfmeter. Samen met Egypte moet het in Groep D normaal gezien vlot kunnen doorstoten naar de tweede ronde. Mali en Oeganda zijn de andere teams in de poule. Voor deze editie is Acheampong niet zeker van een basisplaats, maar hij zal zeker zijn speeltijd verzamelen.

Verder zijn ook de verhuurden Trezeguet(Egypte) en Fabrice N'Sakala (DR Congo) erbij op de Africa Cup.

Ex-Anderlecht en op Africa Cup

Anderlecht heeft een traditie van Afrikaanse spelers en spelers met Afrikaanse roots. Volgende oud-Anderlecht-spelers doen ook mee aan de Africa Cup.

Bakary Saré kwam in 2007 uit Ivoorkust naar Anderlecht op 17-jarige leeftijd. In het seizoen 2009-2010 kreeg hij zijn kans, maar hij overtuigde niet en trok naar Rosenborg. Momenteel speelt hij in Portugal voor Moreirense. Saré komt op deze Africa Cup niet uit voor Ivoorkust, maar voor Burkina Faso. Vorig jaar debuteerde hij voor dit land en zijn teller staat op twee interlands.

Bij Kameroen vinden we oud-Anderlecht-speler en -coach Hugo Broos als bondscoach en Sébastien Sianials speler. Siani komt nu uit voor Oostende. Ook Arnaud Sitchuin Djoum heeft een verleden bij Anderlecht, maar slechts als jeugd-speler. Hij is momenteel actief in Schotland bij Hearts.

Kara Mbodj speelt bij Senegal uiteraard aan de zijde van Cheihou Kouyaté. De middenvelder is al enkele jaren een sterkhouder bij West Ham.

De Democratische Republiek Congo heeft naast Fabrice N'Sakala nog spelers met een verleden bij Anderlecht. Nicaise Kudimbana (Antwerp), Chancel Mbemba (Newcastle), Junior Kabananga (Astana) en Dieumerci Mbokani(Hull City) zijn allemaal opgeroepen. Jordan Botaka (Charlton) speelde kort bij de jeugd van Anderlecht. Ook Paul-José Mpoku, wiens broer bij de U17 van Anderlecht speelt, is erbij.

Bij Marokko is het uitkijken naar Mbark Boussoufa (Al Jazira). Omar El Kaddouriwas een topper in de Anderlecht-jeugd, maar vertrok vroeg naar Italië. Nu speelt hij voor Napoli. Net als Mpoku heeft Mehdi Carcela een broer die voor de jeugd van Anderlecht speelt.

Een echte Anderlecht-speler is hij niet geweest, maar we gaan hem hier toch vermelden: Henri Eninful. In 2010 legde hij als 18-jarige een test van drie maanden af bij Anderlecht. Hij werd te licht bevonden, maar nadien tekende hij wel een contract bij Standard. Momenteel speelt de middenvelder uit Togo voor Doxa Katokopias in Cyprus.



anderlecht-online forum