Fact check: welk talent dat geen kans kreeg, brak elders door?

VRIJDAG, 17 FEBRUARI 2017, 11:38 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD - WEBSITE Je hoort het vaak bij supporters en vorige week zei ook Romelu Lukaku het: Anderlecht geeft jong talent te weinig kansen en daardoor vertrekken ze. Maar is dat wel zo? Welke jongeren die de voorbije jaren bij Anderlecht vertrokken, braken elders wel door? We zochten het uit.

Romelu Lukaku debuteerde in het eerste elftal van Anderlecht in 2009. Tot dan we terug in ons onderzoek. We beperken ons tot jongens die de A-kern haalden, mee mochten op winter- of zomerstage of bij Anderlecht vertrokken omdat ze geen kans kregen of dachten te krijgen.
 
Adnan Januzaj, Charly Musonda Jr. (en broers Tika en Lamisha), Matthias Bossaerts en Ismael Azzaoui nemen we niet op in ons lijstje. Zij vertrokken omdat ze van oordeel waren dat Anderlecht voor hen te klein was en ze meteen bij de top zouden meekunnen. Maar ook hun story’s zijn niet meteen succesverhalen. Over Jason Lokilo, Alper Ademoglu en Orel Mangala is het nog te vroeg om te oordelen, maar bij Anderlecht stonden ze zonder twijfel dichter bij de A-ploeg dan nu bij Crystal Palace, Schalke 04 en Dortmund.
 
Jordan Garca-Calvete: Als aanvoerder van de beloften mocht Garcia-Calvete in 2011 mee op winterstage met de A-kern. Dat seizoen haalde hij ook acht keer de bank van het eerste elftal, maar wedstrijdminuten maakte hij niet. In het seizoen 2011-2012 leende Anderlecht hem uit aan STVV, maar daar verzamelde hij slechts vijf korte invalbeurten. Dus trok hij op uitleenbasis naar de Nederlandse tweedeklasser De Graafschap. 3,5 seizoenen lang was hij er een gewaardeerde kracht, maar in de zomer van 2015, toen De Graafschap promoveerde, werd zijn contract niet verlengd. De tweede helft van vorig seizoen speelde hij voor vierdeklasser RWDM en nu komt hij uit voor Ganshoren in de derde amateurklasse.
 
Olivier Mukendi:Twee maanden voor Lukaku debuteerde Mukendi in het eerste elftal. Tegen Germinal Beerschot mocht de toen 18-jarige spits invallen. Anderlecht verhuurde hem nadien voor anderhalf jaar aan Cercle Brugge, maar daar speelde hij amper. Via derdeklassers Union en La Louvière ging het in 2013 richting Jeunesse Canach in Luxemburg. Daar speelt hij nu nog.
 
Bryan Verboom: Linksachter Verboom kwam in 2011 bij de A-kern. Twee jaar later werd hij uitgeleend aan Zulte Waregem, dat hem vervolgens definitief overnam. Aan de Gaverbeek speelde Verboom heel wat wedstrijden, tot hij begin dit seizoen zijn plaats verloor. Sinds nieuwjaar zit hij op de bank bij Roda JC, de laatste in Nederland.
 
Jordan Lukaku: Lukaku kreeg zijn kans tijdens de play-offs in 2013. Offensief speelde hi sterk, maar defensief liet hij meermaals een steekje vallen. Na een uitleenbeurt nam KV Oostende hem in 2014 definitief over. Nadat hij het tot Rode Duivel schopte, volgde vorige zomer een transfer naar Lazio. Daar pendelt hij tussen basis en bank.
 
Fernando Canesin: Net als Lukaku trok hij in 2013 naar KV Oostende, eerst op uitleenbasis, daarna definitief. In vorm toont Canesin zich een van de betere flankspelers in onze competitie, maar een grote club is hem nog niet komen weghalen aan ’t zeetje.
 
Jonathan Vervoort:Verdediger Vervoort is een leeftijdsgenoot van Lukaku en kwam ook aan bod in ‘De Klas van Lukaku’. In 2012 mocht hij met de A-kern mee op stage, maar in het seizoen dat volgde leende Anderlecht hem uit aan de Nederlandse tweedeklasser FC Eindhoven. Overtuigen kon hij er niet. In 2013 tekende hij een contract voor Charleroi. Hij begon er als basisspeler, maar in twee jaar kwam hij niet verder dan elf wedstrijden. Vorig seizoen zat hij nog enkele maanden bij Nordsjælland in Denemarken, maar verder dan één invalbeurt van zes minuten kwam hij er niet. Sinds 1 juli vorig jaar zit de nu 23-jarige Vervoort zonder club.
 
Bruno Godeau: Net als Vervoort mocht Godeau in 2012 van John van den Brom mee op zomerstage. Nadien volgde een uitleenbeurt en vervolgens definitieve transfer naar Zulte Waregem. Na een uitstapje naar Westerlo belandde hij een jaar geleden bij KV Oostende. Net als bij Zulte Waregem is hij aan de kust vooral een invaller.
 
Mehdi Tarfi:Ook Tarfi trok in 2012 mee op zomerstage. Een jaar later werd hij uitgeleend aan Zulte Waregem, maar daar kwam hij niet aan de bak. Hij keerde terug naar Anderlecht, waar hij weer bij de beloften belandde. In 2015 tekende Tarfi een contract bij tweedeklasser Antwerp. Hij begon er goed, maar raakte toen zwaar geblesseerd. Vorige zomer werd zijn contract er niet verlengd. In oktober tekende hij als vrije speler bij Dender in de eerste amateurliga.
 
Karim Tarfi:Tweelingbroer Karim werd de voorbije jaren ook niet gespaard door blessures. Van 2012 tot 2016 speelde hij, eerst op uitleenbasis, voor De Graafschap. Wanneer fit, was hij er één van de smaakmakers. Sinds de degradatie van De Graafschap uit de eredivisie vorig jaar, zit de 23-jarige middenvelder zonder club.
 
David  Henen: De intussen 20-jarige vleugelaanvaller vertrok in de zomer van 2013 op huurbasis naar het B-team van Monaco. Via Olympiakos ging het vervolgens naar Everton, maar ook bij deze ploegen schopte hij het niet verder dan het tweede elftal. Vorig seizoen speelde hij enkele maanden voor Fleetwood in de Engelse derde klasse. De voorbije transferperiode werd Henen gelinkt aan enkele Franse clubs, maar hij raakte niet weg bij Everton.
 
Ziguy Badibanga:Tussen april 2010 en januari 2012 kreeg hij regelmatig zijn kans bij Anderlecht en hij scoorde ook twee keer. Uitleenbeurten aan De Graafschap en Charleroi werden geen succes en nadat zijn contract bij Anderlecht afliep, trok hij naar Griekenland. Hij speelde er voor Ergotelis en Asteras Tripolis, om in 2015 naar Omonia Nicosia in Cyprus te gaan. Daar werd zijn contract in september ontbonden. Op 30 januari tekende hij een contract bij Sheriff Tiraspol in Moldavië.
 
Arnaud De Greef: In het seizoen 2010-2011 haalde De Greef drie keer het wedstrijdblad van een competitiewedstrijd. Die zomer trok hij naar Westerlo, maar hij 23 wedstrijden in eerste klasse speelde. Nadien speelde hij in tweede klasse voor Westerlo (1 jaar), Aalst (2 jaar) en de Nederlandse tweede klasse bij Dordrecht (1 jaar). Sinds vorige zomer speelt De Greef voor Deinze in de hoogste amateurklasse.
 
Nathan Kabasele: We leerden Kabasele, toen 17 jaar kennen, in augustus 2011 toen hij met een assist en een doelpunt een 0-2-achterstand tegen Bergen omboog in een gelijkspel. Uitleenbeurten aan Westerlo, Torino en twee keer De Graafschap werden geen succes en tussendoor kon hij zich ook bij Anderlecht niet tonen dat hij een nieuwe Lukaku kon worden. Sinds nieuwjaar probeert hij het bij hekkensluiter Moeskroen.
 
Nabil Jaadi:Als 17-jarige sloot Jaadi in 2013 aan bij de A-kern. Een jaar later trok hij naar Udinese. Na een half jaar begon hij aan een resem uitleenbeurten: Latina (Serie B), Granada II (Spaanse derde klasse), Ascoli (Serie B) en sinds 1 februari Olhanense, afgetekend laatste in de Portugese tweede klasse. Bij al deze ploegen was/is hij een vaste bankzitter.
 
Samy Bourard:De toen 17-jarige Bourard was in juni 2013 de verrassing van John van den Brom in de kern voor het zomerkamp in Garderen. Hij bleef echter hangen bij de U21 en trok eind augustus naar STVV. Ook daar komt de middenvelder voorlopig niet verder dan de beloften.
 
Seydina Diarra:In het seizoen 2012-2013 was Diarra één van de uitblinkers bij de U21 in de NextGen Series en dit leverde hem een transfer naar NEC op. In Nederland begon hij met twee basisplaatsen, maar raakte daarna op de bank en viel tenslotte ook daar naast. Nadat Diarra’s contract in 2015 afliep en geen club vond, ging hij terug meetrainen met de U21 van Anderlecht. Begin dit seizoen tekende Diarra een contract bij Eendracht Aalst in de tweede amateurklasse.
 
Fede Vico:Het verhaal van Vico is bekend. Gekomen als grote Spaanse belofte, maar tijdens drie uitleenbeurten aan Oostende, Cordoba en Albacete kon hij het nooit waarmaken. In september werd zijn contract bij Anderlecht ontbonden en sinds december speelt hij voor Lugo in de Spaanse tweede klasse.
 
Samuel Bastien: Middenvelder Bastien was één van de uitblinkers in de Youth League en mocht twee jaar geleden op Moeskroen één keer proeven van het grote werk. Vorig seizoen werd hij uitgeleend aan de Italiaanse tweedeklasser Avellino. Bij de middenmoter zweefde hij tussen bank en basis, maar hij speelde amper zes volledige wedstrijden. Eind augustus verkocht Anderlecht hem aan Chievo, een middenmoter in de Serie A. Half december verzamelde hij zijn eerste speelminuten en intussen zit hij aan drie basisplaatsen en twee invalbeurten. De voorbije twee wedstrijden waren alle middenvelders weer inzetbaar en speelde hij niet meer.
 
Oliver Sarkic: Op 17-jarige leeftijd, in 2014, trok Sarkic naar Benfica om er bij het tweede elftal te gaan spelen, dat uitkomt in de Portugese tweede klasse. In zijn eerste twee seizoenen verzamelde hij er 21 basisplaatsen en 23 invalbeurten. Dit seizoen komt de spits er niet aan de bak en dus trok hij na nieuwjaar op uitleenbasis naar reeksgenoot Fafe. De eerste twee matchen mocht hij starten, de laatste drie was hij invaller. Afgelopen weekend scoorde hij zijn eerste goal voor Fafe.
 
Matija Sarkic: Geprangd tussen Roef en Svilar was er bij Anderlecht geen plaats meer voor Sarkic en dus trok de doelman in de zomer van 2015 naar Aston Villa. De 19-jarige Sarkic is er dit seizoen derde doelman en in december zat hij drie keer op de bank in de Engelse tweede klasse.
 
Alexis Scholl:Nadat Anderlecht hem geen nieuw contract aanbood, tekende de linksachter van de U21 in de zomer van 2016 een vijfjarig contract bij Benfica. In zijn eerste half jaar kwam hij bij Benfica II niet verder dan drie invalbeurten en 66 speelminuten. Na nieuwjaar werd hij uitgeleend aan AA Gent, maar daar haalde hij nooit de wedstrijdkern. Sinds de zomer is Scholl op zoek naar een nieuwe club. Begin januari ging hij testen bij de Engelse derdeklasser Charlton, maar zonder succes.
 
Mo Soumaré: We leerden Soumaré kennen als jonkie tijdens ‘Pinanti is Pinanti’. In 2014 liet hij zich als 18-jarige opmerken door op het toernooi van Viareggio een hattrick te scoren, waarna hij naar Avellino trok. In zijn eerste anderhalf jaar hield hij er de bank warm. De tweede helft van vorig seizoen werd hij uitgeleend aan Melfi, dat in de derde afdeling speelt. Dit seizoen zit Soumaré aan negen basisplaatsen en zes invalbeurten bij Avellino, dat 19e staat in de Serie B.
 
Stéphane Omeonga:Omeonga tekende anderhalf jaar geleden een profcontract bij Anderlecht, maar paars-wit liet hem afgelopen zomer definitief naar Avellino vertrekken. De middenvelder zit er aan dertien basisplaatsen en drie invalbeurten (op 24 wedstrijden).
 
Hervé Matthys: In 2013-2014 en 2014-2015 was Matthys aanvoerder van de U19 in de Youth League. Nadat hij vijf keer op de bank zat bij het eerste elftal, leende Anderlecht Matthys vorige winter uit aan Westerlo. In zijn eerste half jaar kwam hij er tot één invalbeurt van 36 minuten. De uitleenbeurt werd verlengd, maar ook dit seizoen kan Matthys zich niet manifesteren. Bij de voorlaatste in eerste klasse zit de 21-jarige centrale verdediger aan vier basisplaatsen en twee invalbeurten.
 
Andy Kawaya: Kawaya verbaasde ons met zijn flitsende invalbeurt op Arsenal ruim twee jaar geleden, maar de bevestiging kwam er niet. Een jaar geleden werd hij uitgeleend aan Willem II, maar ook bij de Nederlandse laagvlieger kon hij zich niet doorzetten. Het voorbije half jaar was de intussen 20-jarige Kawaya out met een blessure. Nu is hij weer fit en wil hij zich tonen aan coach René Weiler.
 
Nathan de Medina: Na sterke prestaties in de Youth League kwam De Medina in de zomer van 2015 bij de A-kern. Een blessure hield hem eerst maanden aan de kant, maar in mei van vorig jaar speelde hij twee volledige duels met het A-elftal. Dit seizoen huurt Anderlecht De Medina uit aan OH Leuven om ervaring op te doen. De eerste matchen moest hij toekijken vanop de bank, maar eens hij een basisplaats kreeg, gaf hij die niet meer af. De Medina speelde sterk, tot hij enkele weken geleden geblesseerd raakte. Begin mei wordt hij weer fit verwacht.
 
Aaron Leya Iseka: Topschutter in de Youth League, beter dan zijn broer Michy Batshuayi: Leya Iseka werd al vroeg als een topper beschouwd. Twee jaar geleden mocht hij regelmatig invallen bij het eerste elftal, maar zich echt doorzetten zoals Lukaku deed, lukte niet. Vorig seizoen ging verloren door een zware knieblessure. Anderlecht wilde de spits uitlenen om ervaring op te doen en Leya Iseka koos voor Marseille, de ex-club van zijn broer. Aanvankelijk kreeg hij er de nodige kansen, maar overtuigen lukte niet. Marseille wilde Leya Iseka in januari kwijt, maar hij vond geen nieuwe club. Hij speelt er nu met het tweede elftal in vierde klasse. Daar zit hij in acht matchen aan twee strafschopdoelpunten en één veldgoal.
 
Dodi Lukebakio: Lukebakio liet vorig seizoen bij Anderlecht zien over snelheid en acties te beschikken, maar zijn tactische nonchalance dreef zowel Besnik Hasi als René Weiler tot wanhoop. Eind augustus trok hij op uitleenbasis naar Toulouse, maar door een administratieve fout mocht hij pas na nieuwjaar spelen. Drie keer mocht hij invallen, maar de voorbije wedstrijden viel Lukebakio naast de selectie.
 
Conclusie

Op basis van het parcours dat veel vertrekkende jongeren na Anderlecht aflegden, kan je Anderlecht moeilijk ongelijk geven dat ze niet (veel) speelden bij het eerste elftal. Meerdere zaken spelen mee, maar we stellen vast dat slechts enkelen zich elders konden doorzetten. Van de 28 spelers die we hier vermelden, kan je enkel van Jordan Lukaku zeggen dat hij nu op een gelijk of hoger niveau dan Anderlecht speelt.

Dus: ofwel worden de jongeren overroepen want zijn ze niet zo goed als beweerd wordt door pers en makelaars. Ofwel schort er iets in de opleiding bij Anderlecht waardoor de jongens mentaal of sportief onvoldoende klaargestoomd worden voor wat voetbal op het hoogste niveau betekent. Jeugdvoetbal is iets anders dan grotemensenvoetbal. Het doel van Anderlecht mag niet zijn om te schitteren op prestigieuze jeugdtoernooien, maar om daar spelers klaar te stomen voor het echte werk.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.