Wat u moet weten over Manchester United

VRIJDAG, 17 MAART 2017, 13:33 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Met Manchester United kreeg Anderlecht de mooiste, sterkste en meest bekende tegenstander die mogelijk was in de kwartfinale van de Europa League. Hoewel de Engelse grootmacht nauwelijks een voorstelling nodig heeft, vertellen we u toch alles wat u over hen moet weten.

Geschiedenis

Manchester United is na Liverpool de Engelse club met de rijkste geschiedenis. Met twintig landstitels, twaalf FA Cups en drie overwinningen in de Europacup I of Champions League oogt hun palmares enorm. De laatste landstitel dateert echter van 2013. Na dat seizoen stopte Alex Ferguson als coach en sindsdien gaat het minder met de Mancunians. In 2014 eindigden ze als zevende en in 2015 als vierde. Vorig seizoen sloot Manchester United af op de vijfde plaats, waardoor ze zich niet plaatsten voor de Champions League.

Dit seizoen

Na de tegenvallende vorige jaren begon Manchester United met hoge ambities aan de huidige voetbaljaargang. Het uitte die ambities ook op de transfermarkt. José Mourinho werd aangesteld als nieuwe coach en het betaalde een recordbedrag van 105 miljoen euro voor Paul Pogba. Ook voor Henrik Mkhitaryan (42 miljoen euro) en verdediger Eric Bailly (38 miljoen euro) werd de beurs stevig open getrokken. Zlatan Ibrahimovic kwam transfervrij over van PSG. 

Ondanks al deze aankopen loopt het ook dit seizoen moeizaam in de Premier League. Na 26 speeldagen staat Manchester United op de zesde plaats met 49 punten. Dat zijn er 19 minder dan leider Chelsea en zes minder dan Liverpool, dat op plaats vier het laatste ticket voor de Champions League vast heeft. Sinds de korte winterstop kon United slechts twee van de zes wedstrijden winnen.

Europees parcours

Manchester United zat in de eerste ronde van de Europa League in een poule met Fenerbahçe, Feyenoord en Zorya Luhansk uit Oekraïne. In Rotterdam en in Istalbul werd verloren, maar de overige vier wedstrijden wonnen de Engelsen. Het plaatste zich zo als nummer twee voor de volgende ronde.

Daarin nam United het op tegen Saint-Étienne, dat groepswinnaar werd in de poule van Anderlecht. Manchester won zowel thuis (3-0) als in Frankrijk (0-1). Ook in de achtste finale was een voormalige opponent van Anderlecht de tegenstander: Rostov. Nu ging het moeizamer. In Rusland speelden beide ploegen 1-1 gelijk, maar gisteren op Old Trafford zorgde Mata voor de 1-0-overwinning.

Spelersgroep

Wie de vedetten van Manchester United zijn, dat weten we allemaal: Pogba, Ibrahimovic en Rooney zijn zonder twijfel de grootste namen. Op zijn 35e toont Ibrahimovic dat hij nog niet versleten is. In de Premier League staat zijn teller op vijftien doelpunten, Europees zit hij aan vijf. Verder is het ook uitkijken voor toptalent Marcus Rashford en de Franse aanvaller Anthony Martial. 

Gisteren speelde Manchester United met: Romero, Bailly, Smalling, Rojo, Valencia, Herrera, Pogba (48' Fellaini), Blind (64' Jones), Mata, Mkhitaryan, Ibrahimovic 

Onderlinge resultaten

Anderlecht speelde reeds zes keer tegen Manchester en de balans is niet echt in het voordeel van paars-wit. Het won thuis twee maal: in 1968-1969 en in 2000-2001 met respectievelijk 3-1 en 2-1. De andere vier partijen gingen verloren. Paars-wit kreeg in het totaal zelfs 22 goals tegen, waaronder een 10-0 in het seizoen 1956-1957. Dit was meteen ook de grootste Europese overwinning ooit voor Man. U. en de zwaarste nederlaag ooit voor Anderlecht. Daarenboven kon Anderlecht de Engelsen nog nooit uitschakelen in een systeem met directe uitschakeling. 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.