Fanbeleving: Manchester United - Anderlecht

ZATERDAG, 22 APRIL 2017, 22:36 - Sporting W.
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Anderlecht strandde donderdag op een zucht van een absolute stunt op het veld van Manchester United. Eén van onze bezoekers beleefde de wedstrijd vanuit Kopenhagen en stuurde ons een verslag van zijn avond.

De week na de paasvakantie, ideaal voor een weekje vakantie. Met paasmaandag moet je namelijk maar vier dagen vrijaf nemen om 9 dagen weg te zijn. Voor mij stond er een tripje naar Scandinavië op het programma, maar Manchester United - Anderlecht wou ik niet missen.

Tijdens mijn eerste twee dagen in Kopenhagen had ik al zorgvuldig de Irish Pubs in kaart gebracht. Daar was de kans namelijk het grootst de partij in een sfeervol decor te kunnen volgen. Mijn keuze was uiteindelijk gevallen op The Dubliner, een pub met een groot scherm en vele kleinere TV's, in het hart van de stad.

19u00: Twee uur voor de wedstrijd. Ik hang rond in het Hard Rock Café, zo'n tien minuutjes wandelen van The Dubliner. Ik bestel een cocktail: Purple Haze. Het moest maar eens geluk brengen, weet je wel? Ik neem er ook maar meteen een legendary burger bij.

19u45: Ik ben al toegekomen in The Dubliner. Anderlecht wordt er uitgezonden op een groot scherm. Buiten op het terras hangen een aantal Nederlanders rond die Ajax op één van de kleinere tv's zullen volgen. Er hangen redelijk wat Engelse fans aan de toog. Ze zijn al volop aan het discussiëren over de wedstrijd. De pronostiekjes liegen er niet om: de meesten zien hun ploeg met zware cijfers winnen. Dat Brusselse varkentje zal wel eens rap worden gewassen.

20u00: Een lokaal groepje, Slainte, komt nog snel optreden. De Engelsen staan al op tafel te dansen. Met hun handen kloppen ze op stoelen en banken op het ritme van de muziek. Stress hebben ze duidelijk niet. Ik anders wel ... nog snel eens de opstellingen opzoeken voor vanavond. Treden we met onze sterkste ploeg aan? Zo te zien wel!

20u45: De Deense TV staat uitgebreid stil bij de wedstrijd. Er wordt een reportage getoond op Eurosport over Deense Anderlechtspelers. Was dat niet die oproep die ook op Anderlecht-Online te zien was? Ik zoek het nog snel even op en ja hoor! Ik begrijp geen woord van reportage, maar ik herken onze helden van vroeger wel. Dat is toch wel even genieten, want de Denen kennen ons nog!

21u05: De match begint. De Engelsen zijn wat aan het zingen. Zij zien het alvast nog steeds zitten. Al is er hier en daar al eentje bij die duidelijk het einde van de wedstrijd niet gaat halen na het achterover slaan van een paar liter Guinness.

21u14: Lap! We staan achter. We zaten nochtans goed in de match. De Engelsen juichen. Ik vloek eens luid en klop op tafel. Gelukkig genoeg zit ik een beetje afgezonderd, maar toch krijg ik een paar onbegrepen en kwade blikken toegeworpen. Ik kan er nog wel mee leven, uiteindelijk moeten we gewoon zelf eentje scoren.

21u38: GOAL! Hanni trapt de bal binnen. Ik spring recht en schreeuw: YES! Komaan! Nog eentje! Mijn leeg glas Guinness valt omver. Het trekt nog wat meer aandacht van de United fans in het café. Gelukkig genoeg ben ik niet de enige die juicht. Een paar Ajaxfans in de hoek hebben de gelijkmaker ook opgemerkt en supporteren mee. En ook de Engelse samenhang is weg. Ik hoor iemand iets zeggen over Vincent Kompany. Ze hebben een City fan in hun midden en die moet het nu even ontgelden. Er wordt gevloekt en gefoeterd. De grootspraak van voor de match is ver zoek. Ik bemerk zelfs twijfel.

21u50: Rust. We hebben dat belangrijke uitdoelpunt. Elke extra goal die we nu nog maken, resulteert in twee goals die United moet inhalen. Het ziet er goed uit, want we zijn ook gewoon de betere ploeg. De Engelsen zijn stil. Een aantal zijn zelfs al naar huis. Ik heb al een voldaan gevoel: Europa maakt opnieuw kennis met Anderlecht, en hoe! Ik ben best fier. Nu de kers op de taart nog!

22u50: Einde van de tweede helft, weg aan naar verlengingen. Er heerst een rare sfeer in de pub. De Engelsen weten niet goed wat ze moeten denken en slaan aan het discussiëren. De stand is nog steeds gelijk en dat hadden ze duidelijk niet verwacht. Ibrahimovic is geblesseerd uitgevallen. Ze zweven tussen hoop en wanhoop. In het laatste half uur waren ze duidelijk beter, maar toch zijn ze nog niet geplaatst. De Ajaxfans zijn plots ook heel stil. Hun 2-0 voorsprong uit de heenmatch is weg. Ook zij gaan voor een extra half uurtje voetbal. En ik stel me de vraag: "wat als?" Wat als we zondag niet tegen Brugge moesten spelen in de playoffs, maar tegen pakweg Westerlo in de reguliere competitie. Hadden we deze dubbele confrontatie tegen Manchester dan op dezelfde manier aangepakt? Waren Hanni en Teodorzcyk dan gewisseld geweest? Waren ze dan in de heenmatch gestart?

23u20: Manchester scoort, de bar ontploft. De Engelsen gaan tekeer en plots is er voor hen geen vuiltje aan de lucht. Ze waren er altijd al van overtuigd geweest dat hun ploeg dit wel tot een goed einde zou brengen. Dat ze een uur lang de mindere waren, dat weten ze al lang niet meer. "Oververdiend", is de goal volgens hun logica. En ook de Nederlanders beleven de avond van hun leven. Bijna gelijktijdig komt Ajax uit een volledig verloren situatie terug. Zij gaan zich plaatsen. Ik vloek en denk: "Waarom zij wel en wij niet?" Maar goed, we hebben nog meer dan tien minuten en één goal volstaat. Maar we geraken zo moeilijk vooraan de laatste minuten...

23u40: Het is over. We liggen eruit. Sinds de goal van Rashford doe ik niet anders dan vloeken. We hebben fantastisch gespeeld. Ik ben enorm fier op de spelers én de fans die duidelijk meer lawaai maakten dan de thuisaanhang. Maar er is toch ook ontgoocheling. Dit was een unieke kans, maar het werd nét niet. Kunnen we als Belgische ploeg die Europa League winnen? Natuurlijk kunnen we dat, maar het zal niet voor dit jaar zijn. Mijn laatste Guinness is leeg en ik druip af. De Engelsen zijn ondertussen verbroederd met de Ajax aanhang. Zij gaan een wilde feestnacht tegemoet. Zij vieren alsof de trofee al binnen in. En ik? Ik ben fier op mijn paars-wit maar het gevoel is toch wat gemixt met een wrange nasmaak. Voor ik de deur achter mij dicht trek, roep ik nog één maal: "AN-DER-LECHT". Niemand die nu nog op mij let. The winner takes it all ...

Door David





anderlecht-online forum