Ja-Nee: moet Svilar meteen zijn kans krijgen?

ZATERDAG, 3 JUNI 2017, 19:21 - Sporting W.
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Als we de media mogen geloven, is Anderlecht geïnteresseerd in Matz Sels. Maar is dit wel een goede zaak? Wat dan met Mile Svilar? Twee redacteurs, evenveel meningen. 

Ja, Svilar moet meteen zijn kans krijgen - Garrincha
 
Anderlecht heeft met Mile Svilar één van de grootste keeperstalenten van Europa rondlopen. Vol ongeduld wacht hij op zijn kans. Is hij er klaar voor of is het nog te vroeg? Dat komen we alleen te weten door Svilar zijn kans te geven. Er is geen beter moment dan dit nu te doen.
 
De voorbije twee seizoenen moest Anderlecht eind juli vol aan de bak in de voorrondes van de Champions League en Europa League. Dit seizoen hebben we de luxe rechtstreeks geplaatst te zijn voor de poules van het kampioenenbal. In de competitie is het in augustus ook nog niet van moetes. Van deze luxesituatie en het feit dat de transferperiode loopt tot eind augustus moet Anderlecht gebruik maken om enkele jongeren uit te testen. 
 
De blessure van Frank Boeckx is daarom geen vloek, maar een zegen. Dit zet de deur wijd open om Svilar zijn kans te geven. Na een reeks oefenwedstrijden, de supercup en een drietal competitiewedstrijden moet half augustus duidelijk zijn of de doelman op zijn jonge leeftijd al klaar is voor een rol als eerste of tweede doelman bij Anderlecht, of dat hij en zijn familie te hoog van de toren blazen en Svilar best nog wat rijpt in de schaduw.
 
Door Svilar zijn kans te geven, incasseer je misschien een doelpuntje meer en verlies je in het slechtste geval enkele punten. Maar dit zijn geen punten die je het kampioenschap doen verliezen, daarvoor is het seizoen nog lang genoeg. Door een andere doelman te halen, riskeer je Svilar te verliezen, één van je grootste talenten, een jongen waar je de voorbije jaren veel geld en energie in geïnvesteerd hebt. 
 
Valt het tegen? Ok, gegokt en verloren. Maar dan beseffen Svilar en zijn entourage hopelijk ook dat ze er zelf bij gebaat zijn om wat meer tijd te nemen. Wie niet horen wil, moet voelen. Bovendien heb je dan nog twee weken om een nieuwe doelman aan te trekken. Als je lijstje klaarligt, is dit meer dan tijd genoeg. Bovendien is eind augustus ook Boeckx opnieuw fit. 
 
Neen, Anderlecht moet Sels niet halen. Anderlecht moet een nieuwe Boeckx halen: een doelman die zich schikt in zijn rol als tweede of derde keeper, erg belangrijk is naast het veld, jongeren helpt om beter te worden en klaar is wanneer het plotsklaps nodig blijkt. Barry Copa van Lokeren beantwoordt volgens mij perfect aan dit profiel.

Nee, het is nog te vroeg voor Svilar - WauteRSCA

Over het talent van Svilar valt niet te discussiëren. Een seizoen speelminuten verzamelen bij een kleinere Belgische eersteklasser zou ideaal zijn. Daar wil zijn familie echter niet van weten.

Hierdoor belandt Anderlecht in een vervelende spagaat. Enerzijds wil het Svilar niet te vroeg brengen, maar aan de andere kant is het bang hem te verliezen als ze te lang wachten.

Op zich valt er wel wat voor te zeggen om Svilar de eerste competitiewedstrijden van het seizoen te laten afwerken. Als het meevalt is er geen enkel probleem. Dan verdwijnt hij pas uit doel wanneer hij door een Europese topclub wordt gekocht. Net als Thibaut Courtois destijds bij Racing Genk.

Maar wat als het tegenvalt? Wat als de Servische Belg een paar fouten maakt? Puntenverlies hoeft geen drama te zijn. Maar wat als de weinig tactvolle René Weiler -net als afgelopen seizoen met Davy Roef- persconferentie na persconferentie kritiek begint te geven op zijn 'te jonge' doelman?

Wat als het jonge toptalent opnieuw naar de bank of zelfs de tribune wordt verwezen? Vervangen door Frank Boeckx, die zelfs bij Antwerp geen nieuw contract meer kreeg en een jaar geleden op het punt stond om te stoppen met voetballen?

Kan de eergevoelige familie-Svilar dat aan? Beseffen ze dan dat het nog te vroeg is en hij nog wat in de schaduw moet rijpen? Ook in dat geval is er geen enkel probleem.

Maar wat als ze dat niet beseffen? Wat als ze de schuld op anderen afschuiven? Te weinig gesteund door zijn verdediging, te weinig vertrouwen van de coach? Dan zit Anderlecht met een huizenhoog probleem en dreigt het één van de grootste keeperstalenten ter wereld te verliezen.

De laatste wedstrijd van de play-offs was wellicht een indicatie. Anderlecht was al kampioen en had niets meer te verliezen, maar Weiler koos voor Rubén Martinez tussen de palen.

Rubén en Bossin blijven in principe niet en Boeckx is nog een tijdje out.  Een nieuwe keeper moet er dus sowieso komen. Maar haal je er eentje om het grootste deel van het seizoen op de tribune te zitten, of één om te spelen?

Hoewel mijn respect voor de mens en het afgelopen seizoen van Boeckx enorm is, blijf ik hem als ideale tweede keeper zien. Een degelijke doelman, die goed in de groep ligt en over een voorbeeldige mentaliteit beschikt. Een stand-in die je weinig of geen punten kost, maar er ook weinig zal pakken.

Svilar is een vraagteken. Hij kan bij wijze van spreken een wereldpartij spelen en de nul houden in Bernabéu, maar evengoed Anderlecht met twee flaters de drie punten kosten tegen Ludogorets Razgrad. Een gok die Weiler mijn inziens niet aandurft.

Nogmaals: het is een vervelende spagaat en lenig zijn wij nooit geweest. Daarom geven we het woord aan jullie. Moet Svilar zijn kans krijgen? Moet Anderlecht een nieuwe eerste of een nieuwe reservedoelman halen? Reageren kan onder dit artikel.





anderlecht-online forum