Financial Fair Play regels voor Belgische profclubs

DINSDAG, 6 JUNI 2017, 20:58 - emjomi
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Vanaf seizoen 2018-2019 gaan de Financial Fair Play regels van kracht voor alle Belgische profclubs. Dat is beslist op de Algemene Vergadering van de Jupiler Pro League. De nieuwe regels zijn grotendeels gebaseerd op de FFP-regels van de Europese voetbalbond UEFA.

Alle clubs kregen de voorbije maanden de mogelijkheid om hun eigen input te geven aan de reglementering. De Pro League voegde aan de FFP-regels van de UEFA enkele nuances toe, zodat Belgische clubs zouden blijven investeren in eigen jeugdwerking en zelf opgeleide jeugdspelers meer speelkansen krijgen. Ook is er ruimte gelaten voor investeringen die de clubs willen doen of renovatiewerken aan hun stadions. 

De Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond moet er op toekijken dat de regels gerespecteerd worden. In het voorjaar van 2021 volgt de eerste evaluatie. Clubs die zich niet aan de regels houden beginnen het seizoen daarop met -3 punten, bovendien moet die club twee spelers minder inschrijven op het wedstrijdblad van zijn A-kern. Bij herhaaldelijke inbreuken kunnen er boetes opgelegd worden van minstens de helft van de tv-rechten. 

“Dit is een belangrijke stap die de clubs genomen hebben voor de verdere gezondmaking van het Belgisch voetbal. De invoering van dit reglement dient om de clubs er zich van bewust te maken dat zij hun club als een goede huisvader moeten runnen, waarbij de uitgaven niet groter zijn dan de inkomsten”, besluit de Pro League.
 anderlecht-online forum