Ja/Nee: Moet Anderlecht Clinton Mata aantrekken?

DINSDAG, 13 JUNI 2017, 15:43 - WauteRSCA
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Anderlecht zou al enkele dagen geleden een akkoord bereikt hebben met Charleroi over de transfer van Clinton Mata. De rechtsback twijfelt zelf nog om voor Anderlecht te kiezen. Maar moet Anderlecht Mata wel aantrekken? Twee redacteurs, evenveel meningen.

Neen, Anderlecht heeft Mata niet nodig - Garrincha
 
Als het klopt dat Anderlecht 3,5 miljoen euro wil besteden aan Clinton Mata, dan vind ik dat ze dit geld op een veel betere manier kunnen spenderen. Hebben we een rechtsachter nodig? Neen, we hebben er al drie.
 
Goede spelers heb je nooit voldoende, maar vier spelers voor één positie is van het goede te veel. Andy Najar verlengde onlangs zijn contract en de kans dat hij na een seizoen vol blessures een toptransfer versiert, is klein. Als Najar fit is, is hij zonder twijfel basisspeler bij Anderlecht.
 
Een jaar geleden haalde Anderlecht met Dennis Appiahéén van de beste rechtsbacks van Frankrijk. Of dat werd toch gezegd. Ook Appiah kende zijn portie blessureleed. Daardoor ben ik ervan overtuigd dat we nog niet de beste Appiah hebben gezien. Maar wat ik zag, kon me wel bekoren. Offensief mag het wel nog wat meer zijn, maar dat is iets voor volgend seizoen op wanneer hij nog meer zijn draai gevonden heeft en blessurevrij kan blijven.
 
Toen Najar en Appiah de voorbije herfst samen out waren, depanneerden Uros Spajicen Emmanuel Adjei Sowah. Spajic zullen we niet meer op de rechtsback zien, zeker niet wanneer Kara Mbodj vertrekt. De Serviër heeft zich opgewerkt tot een sterkhouder centraal achterin. De 19-jarige Sowah verzamelde negen basisplaatsen en vijf invalbeurten (competitie en Europa League) en viel hierin niet door de mand. Uiteraard heeft hij nog te leren, maar dat is niet onlogisch als je amper tien maanden voordien vanuit Ghana naar Europa kwam. Na nieuwjaar speelde hij nog slechts één keer mee, maar we hopen dat hij op training en bij de beloften de nodige progressie geboekt heeft. Als tweede of derde optie als rechtsback is Sowah zeker voldoende.
 
In plaats van met Mata een vierde rechtsachter te halen, zou Anderlecht beter investeren in een tweede linksachter. Wat als er nu iets gebeurt met Ivan Obradovic? Olivier Deschachtterug linksback zetten? Neen, centraal kan hij nog van waarde zijn, maar op de flank niet meer. Bovendien wil hij dit zelf ook niet meer.
 
Tony Amrani dan? Die kreeg twee weken geleden dan wel een profcontract van één seizoen, maar zelfs bij de U21 is hij zijn plaats verloren aan de 18-jarige Daam Foulon. Die laatste is een talent (jeugdinternational), maar heeft nog een lange weg af te leggen. Fabrice N’Sakala? Die zien we niet meer terugkeren.
 
Kortom: een linksachter hebben we nodig, geen rechtsachter. Tenzij Najar én Sowah (uitleenbeurt om ervaring op te doen) toch vertrekken.
 
Ja, Anderlecht kan Mata wel gebruiken
 
Natuurlijk heeft Anderlecht geen vier rechtsachters nodig. Sowah lijkt echter niet meer in de bovenste schuif te liggen bij René Weiler en kan best worden uitgeleend.
 
Appiah schoot dan weer tekort wat mij betreft. Hij kende inderdaad aardig wat blessureleed, maar lijkt gewoon over te weinig offensieve kwaliteiten te beschikken. Een back is en blijft in de eerste plaats een verdediger, maar toch is een goede voorzet een basisvereiste voor een flankverdediger bij Anderlecht. Laat dat nu net zijn grootste pijnpunt zijn.
 
Een fitte Najar is uiteraard een basisspeler bij Anderlecht. Maar die kan ook een rij hoger uit de voeten, waar Diego Capelen Massimo Brunoin principe vertrekken.
 
Mata strandde afgelopen zomer op plek twaalf in het lijstje van jullie favoriete transfers. In januari belandde hij op plek acht. Anderlecht had natuurlijk vorige zomer drie miljoen op tafel kunnen leggen voor Mata in plaats voor Appiah, maar gedane zaken nemen geen keer.
 
Mata was oorspronkelijk een rechtsbuiten, die geleidelijk werd omgevormd tot rechtsachter. Hij is erg snel en beschikt over het loopvermogen om de volledige flank te bestrijken. Een extra troef is dat hij een voetbalbelg is.
 
Als Frank Acheampongvertrekt, moet Anderlecht inderdaad op zoek naar een stand-in voor Obradovic op de linkerflank. Net als aan de overkant, gaat Anderlecht dan wellicht iemand halen die zowel op de linksachter als de linksbuiten uit de voeten kan.
 
Al blijven de fans uit het tijdperk van voor het “realistisch voetbal” hopen op een echte winger met net iets minder werkkracht, maar wat meer genialiteit. Iemand als Henry Onyekuru.
 anderlecht-online forum