Deschacht: "Het is zó leuk om kampioen te worden"

DINSDAG, 5 SEPTEMBER 2017, 19:21 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS Olivier Deschacht praat nog maar zelden met de pers, maar vandaag staat er een groot interview met hem in Humo. De verdediger vertelt er over zijn persoonlijkheid, maar ook zijn situatie bij Anderlecht komt ter sprake. "Ik blijf me verzorgen en met plezier bij de U21 voetballen."

Sinds de komst van René Weiler een jaar geleden, lijkt het verhaal van Deschacht bij Anderlecht uitgespeeld. Hij raakt nog amper van de bank. "Door een pubalgie miste ik vorig jaar de voorbereiding. Met een nieuwe trainer maakt het dat extra moeilijk om terug te keren", zo vertelt Deschacht.

Maar de verdediger geeft niet op. "Weiler vond het belangrijk om me te houden. Op training merk ik dat ik het nog kan, dus ik heb nog steeds de ambitie om die kleine kans te grijpen. Dus blijf ik me verzorgen. Op m'n eigen vraag speelde ik vorige week met de U21 en ik deed dat met veel plezier. Als ik drie of vier matchen krijg, ben ik weer vertrokken. Maar ik moet ze wel krijgen."

"Ik als spits? Teken van respect"

Weiler liet Deschacht vorig seizoen invallen als spits en als rechterverdediger in een driemansdefensie. Hier kwam toen heel wat commentaar op. 'Een vernedering voor Deschacht', zo klonk het. Maar daar gaat de verdediger niet mee akkoord. "Dat hij mij koos om de ploeg als spits te helpen, getuigt van respect. Hij kon net zo goed iemand anders nemen."

"Mijn palmares is het allerbelangrijkste"

Ondanks weinig uitzicht op speelminuten, ging Deschacht toch op het aanbod in om zijn contract te verlengen. Waarom? "Mijn palmares is het allerbelangrijkste. Kampioen spelen is zó leuk. Het is veel plezanter dan het dubbele te verdienen bij een ploeg die onderaan de stand staat. Bovendien spelen we ook regelmatig in de Champiosn League. Dat is het allerhoogste en daar kan geen geld tegen op."

"Trots op mijn record"

Met 567 wedstrijden is Deschacht ook recordhouder wat betreft het aantal matchen voor Anderlecht. "Ik ben daar trots op en denk niet dat het ooit verbeterd zal worden", vertelt de verdediger, die ook wel beseft wat zijn plaats in de clubgeschiedenis is. "Ik weet dat ik maar half zo goed ben als Rensenbrink of Van Himst. Zeg over driehonderd jaar de term 'Anderlecht' en niemand zal er 'Deschacht' aan toevoegen. Wel Rensenbrink, Van Himst en Kompany."

"Pers weet wie lek was, maar toch schrijven ze mijn naam"

In de herfst van vorig jaar werd Deschacht ervan beschuldigd interne informatie te lekken naar de pers. Het was Weiler die hem hiervan verdacht, zo klonk het. "De coach kwam me toen zeggen dat hij dat niet verteld had en dat de pers dit ervan gemaakt had", aldus Deschacht nu. "De journalisten schreven dat ik het lek was, terwijl ze heel goed wisten wie het echt was, maar dat niet durven te schrijven."

"Celtic mooiste ervaring uit mijn carrière"

Volgende week begint Anderlecht aan zijn nieuwe Champions League-campagne, al de negende voor Deschacht. Zowel Bayern München, PSG als Celtic had hij al als tegenstander. "De laatste keer tegen PSG werd het 1-1 in Parijs. In 2003 speelden we thuis 1-1 gelijk tegen Bayern en ginder hadden we altijd moeten winnen. Datzelfde jaar wonnen we thuis met 1-0 tegen Celtic. Ginder verloren we met 3-1, maar dat blijft wel de mooiste ervaring uit mijn carrière. Dat fantastisch publiek dat zong vanaf de eerste tot de laatste minuut: dat heb ik nooit meegemaakt."anderlecht-online forum