Maakte Vanhaezebrouck het psycholoog onmogelijk om te helpen?

DINSDAG, 13 FEBRUARI 2018, 08:48 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Hein Vanhaezebrouck overweegt om een sportpsycholoog in te schakelen om de spelersgroep mentaal op te krikken. Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad legde dit idee voor aan een psycholoog. Zij vrezen dat het een moeilijk verhaal wordt. "Door wat Vanhaezebrouck deed, is het voor een psycholoog nog moeilijk om te helpen"

In Het Nieuwsblad vertelt sportpsycholoog Kris Perquy dat hij het een goede zaak vindt dat Vanhaezebrouck een sportpsycholoog wil inschakelen. De publieke uithaal van de coach naar zijn speler vindt Perquy verdedigbaar, maar niet slim. "Zoiets werkt enkel op korte termijn, voor één of twee wedstrijden. Bovendien kan dit als een boemerang tergukeren."

Ook Johan Desmadryl kan de aanpak van Vanhaezebrouck weinig smaken. "Als het goed gaat, is het blijkbaar alleen zijn verdienste. Nu wekt hij de indruk dat hij geen fouten gemaakt heeft. Hij is nochtans een belangrijk onderdeel van het team", zo zegt Desmadryl in Het Laatste Nieuws.

Volgens Desmadryl laat je als ouder je kinderen niet vallen als het minder gaat en deed Vanhaezebrouck dit nu wel met zijn spelers. "In zulke situaties is het voor een psycholoog erg moeilijk om te helpen", zegt Desmadryl. "Als Vanhaezebrouck denkt dat een sportpsycholoog alles kan oplossen, maakt hij dus een grote inschattingsfout."

Wat helpt dan wel? "Op lange termijn is de basis van alles om vertrouwen te geven", geeft Perquy aan. "Daarna stel je individuele doelen op basis van de persoonlijke motivatie en persoonlijkheid. Persoonlijkheden kan je niet veranderen, gedrag wel. Je moet de spelers dan wel uit hun comfortzone halen."anderlecht-online forum