"Beslissing over Deschacht in samenspraak met spelers"

DONDERDAG, 15 FEBRUARI 2018, 13:47 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS Veel meer dan anders werd er vandaag uitgekeken naar de persconferentie van Hein Vanhaezebrouck. De zaak Olivier Deschacht was hier de oorzaak van. De coach begon zijn persbabbel met de boodschap dat hij geen vragen over dit onderwerp zou beantwoorden, maar legde wel een verklaring af.

Hieronder leest u wat Vanhaezebrouck te vertellen had over de verwijdering van Deschacht uit de A-kern.

"Ik wil duidelijk stellen dat er geen probleem is tussen Olivier Deschacht en mezelf. Sinds mijn aanstelling speelde hij 80 procent van de wedstrijden. In tegenstelling tot onder mijn voorganger, toen hij niet veel speelde. Ik heb hem steeds gesteund tijdens een andere moeilijke zaak toen ik nog niet bij Anderlecht was (de gokaffaire, red.). Er is dus geen probleem tussen Vanhaezebrouck en Deschacht."

"We zijn in dit dossier zeker niet over één nacht ijs gegaan. Waarom? Ten eerste heb ik niet de gewoonte om spelers als straf naar de B-kern te sturen. Ten tweede is Deschacht iemand die al zoveel jaar bij deze club speelt en er ook een speciaal iemand is. Hij speelde de meeste wedstrijden. Ten derde hebben we geen overschot aan spelers en zeker niet aan verdedigers. Dus eigenlijk doen we onszelf pijn met deze beslissing. Tot slot zitten we momenteel met heel wat geblesseerden en geschorsten. Dit zijn allemaal elementen die in het nadeel zouden kunnen spelen van de beslissing die we genomen hebben.

"Ondanks al die elementen hebben we toch de beslissing genomen om Deschacht naar de B-kern terug te zetten. We hebben dit goed overwogen. Waarom? De feiten waren te ernstig en zorgden ervoor dat de groep niet normaal meer kon functioneren en werken. Deze beslissing is niet genomen door de coach, maar in samenspraak met de spelersgroep, de hele technische staff en het bestuur. We hebben hier goed over nagedacht en van overal kwam het signaal dat we deze beslissing moeten nemen."

"Het is niet zo dat we één slachtoffer willen aanduiden om een schokeffect teweeg te brengen. Helemaal niet. Als het een andere speler was, zouden we dezelfde beslissing genomen hebben. En we zouden dit ook gedaan hebben als we nu aan de leiding stonden met tien punten voorsprong. Maar we waren verplicht om deze beslissing te nemen."

"Het is een beslissing voor onbepaalde duur. Het is niet omdat we in een moeilijke situatie zitten, dat we alles op zijn beloop moeten laten. We willen terug een positieve dynamiek scheppen. Daarom moeten we altijd binnen de sportieve werking de rangen gesloten houden. Anders komen we er niet uit."anderlecht-online forum