"Ik zorgde voor schok en zag reactie"

DONDERDAG, 15 FEBRUARI 2018, 21:53 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS Hein Vanhaezebrouck was na de laatste twee wedstrijden ongemeen hard voor zijn spelersgroep. Op de persconferentie vanmiddag verdedigde hij zijn uitspraken. Hij gaf ook aan dat hij deze week een positief signaal zag van de spelersgroep. "Laat ons hopen dat we vertrokken zijn."

"Een trainer mag kritisch zijn. Ik heb mijn spelers verteld dat ik hen beschermd heb na mindere prestaties. Het gevolg daarvan was dat de prestaties nog minder werd. En de week erna nog minder. Ik zag geen reactie in de groep", zo begon Vanhaezebrouck zijn verhaal. "Dan ben ik iemand die aan de boom schut. Er waren er een aantal die zich meer aangesproken voelden. Bij de ene gaat dat iets gemakkelijker binnen en die reageert dan ook meteen met daden. Bij de ander, die meer gesloten is, komt dit wat harder aan en vraagt het wat meer tijd."

"ls coach wil ik samen met mijn groep werken naar een oplossing, maar dan moet er leven in de brouwerij komen. Soms moet je dan eens iets doen. Als je niets doet, gaat de hartslag steeds minder hoog en op de duur ben je dood. Dan probeer je iets. Dan geven ze je een elektrische schok. Dat is zwaar, maar dan plots schiet het weer in gang. Ik hoop dat met de schok die ik heb gegeven de groep weer beseft dat ze moeten reageren. We hebben deze week samen gezeten en veel gepraat. Ik zag ook reactie op het veld. Laat ons hopen dat we vertrokken zijn."

"Groep vroeg en kreeg duidelijkheid"

De afgelopen dagen is er veel gepraat en Vanhaezebrouck houdt een goed gevoel over aan die gesprekken. "Ik denk dat er duidelijkheid is in de groep. Ze vroegen er zelf naar en die hebben we gecreëerd. Ik denk dat de groep nu klaar is om een volgende stap te zetten en terug met een positieve dynamiek vol voor te gaan. Iedereen voor hetzelfde doel."

Deze week keerde Kara Mbodj ook terug op Anderlecht. Vanhaezebrouck voelde meteen zijn meerwaarde in de kleedkamer. "De aanwezigheid van Kara was belangrijk, maar ik heb met meerdere spelers gesproken om meer verantwoordelijkheid te nemen. Iedereen is zich bewust van de situatie waarin we ons bevinden. Iedereen wil ook vooruit kijken en een nieuwe start nemen. Iedereen wil een groep creëren, solidair zijn en meer vrienden worden."anderlecht-online forum