Coucke: “Proberen opnieuw aan te sluiten bij Europese subtop”

DINSDAG, 27 FEBRUARI 2018, 02:45 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Kersvers Anderlecht-voorzitter Marc Coucke was maandagavond te gast in voetbaltalkshow Extra Time. Hij sprak er in zijn gekende stijl onder andere over de afgelopen wintermercato en zijn financiële plannen met Anderlecht.

Coucke: “Toen ik het woord suboptimaal in de mond nam, had ik het niet over het financiële beleid. De bloedrode cijfers die in de kranten stonden geven een verkeerd beeld. Voetbal heeft een zeer rare manier van boekhouden. Als je op dezelfde dag een speler koopt én verkoopt voor tien miljoen euro heb je bijvoorbeeld acht miljoen euro winst. Er is een groot verschil tussen de cijfers en de werkelijkheid.”

“Ik heb enorm veel respect voor Wat Roger Vanden Stock heeft opgebouwd. Hij haalde 33 (sic) titels. Ik zal al blij zijn als ik de helft haal. Maar hij heeft het op zijn manier gedaan, ik zal het op de mijne doen. Ik ga het wat anders aanpakken. Ook financieel. Bij Anderlecht was het lang: we nemen risico’s en als het  lukt spelen we Champions League en als het niet lukt verkopen we een speler.”

“Het woord suboptimaal ging over de afgelopen transferperiode. Ik begrijp niet wat er gebeurd is. Een mercato is constant schaken. Vorige maand was er interesse voor vijf spelers van KV Oostende. We hadden voor alle vijf een vervanger op het oog. Uiteindelijk vertrok enkel Sébastien Siani. Anderhalf uur later hadden we een vervanger. Dat is beleid.”

“Of Luc Devroe naar Anderlecht komt? Ik heb veel respect voor hem. Hij is één van de besten in België. De kans is reëel dat hij komt. Of hij kan samenwerken met Herman Van Holsbeeck? Ik denk van wel.”

Frank Raes: “Hebt u zich in januari gemoeid bij Anderlecht?”

"Je hebt wel gezien van niet, denk ik. Je scoort moeilijk en verkoopt vier offensieve spelers. Ik zat 31 december te wachten op nieuws. Ik vond Aleksandar Mitrovic een goede piste. Maar ik heb niet naar Van Holsbeeck gebeld. Misschien ben ik wel heiliger dan de paus. De wet is hard, maar je moet ze volgen."

Filip Joos: “U bent niet de wilde weldoener die met geld gaat gooien?”

“Ik denk dat je dat sowieso nooit mag doen, maar het kan zijn dat ik dat het eerste jaar wel moet doen. Het eerste jaar is wat moeilijk en geduld is niet mijn r grote sterkte. Maar op termijn moet de club zelfbedruipend zijn. In het geval van Anderlecht moeten de inkomsten tien miljoen omhoog en de kosten vijf miljoen omlaag. Volgens mij is dat realistisch."  

"Als er dan een meevaller zoals de Champions League of een dure uitgaande speler kan je dat geld investeren in infrastructuur of een speciale transfer. Maar als afhankelijk bent van zo’n zaken, ben je niet goed bezig."

"Er zijn 240 mensen in dienst bij Anderlecht. Dat klinkt veel, maar ik moet dat nog grondig analyseren. Zo staan er bij ons bijvoorbeeld mensen op de loondienst die instaan voor de catering, terwijl die  bij andere clubs wordt uitbesteed."

Jan Mulder: “Je lijkt een beetje een sjeik. Als je Anderlecht terug wil hebben moet je behoorlijk investeren. Geld geven! Eén linksachter van twee miljoen gaat de problemen heus niet oplossen.”

Coucke: “Wat transfers betreft heb je gelijk. Wat Operationeel resultaat betreft niet. Als blijkt dat we een linksachter nodig hebben dan moet je een linksachter kopen. En misschien steek ik daar dan wel X aan in. Maar dan liefst een jonge gast die nog meer waard kan worden, want op die manier kan je de club laten groeien. Maar qua loonmassa ga ik er wel meer discipline inbrengen.

Mulder: “Nou ja een linksachter. Bij Anderlecht ligt het meer vooruit. In schitterend aanvallend voetbal. Dat kost tientallen miljoenen. Wil je die club weer op champagnevoetbalniveau brengen? Je moet Hanni-achtige spelers hebben. Die kost héél erg veel tegenwoordig. Je gaat tegen een muur oplopen. Wat wil je bereiken?

Coucke: "Volgend jaar willen we Barcelona niet verslaan. Het mag, maar die kans is verschrikkelijk klein. We willen proberen misschien weer bij die Europese subtop aan te sluiten. Als we dit goed uitvoeren, kan dat vrij snel een perpetuum mobile zijn. De Belgische competitie wordt goed gevolgd door de vijf grote competities. Ik moet natuurlijk geen spits kopen bij PSG, maar ik moet een spits kopen waarin PSG nadien in geïnteresseerd is."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.