Anderlecht wervelt naar 8e finale Europa League

DONDERDAG, 25 FEBRUARI 2010, 21:41 - Garrincha

Een erg sterk Anderlecht heeft zich geplaatste voor de achtste finales van de Europa League. Tegen Athletic Bilbao werd met 4-0 gewonnen. Een goede organisatie, stevige pressing en vlotte combinaties: het was er allemaal.

Met een doelpunt van Romelu Lukaku na vier minuten kon de wedstrijd niet beter beginnen. De spits trapte na een vlotte aanval en knappe assist van Boussoufa de bal door de benen van doelman Iraizoz. Niet veel later miste Bilbao een opgelegde kans op de gelijkmaker. Anderlecht bleef eenvoudig controleren en iets voor het half uur dwong Lukaku, weer hij, San José tot een own-goal. Bilbao probeerde wel, maar slaagde er niet in echt gevaarlijk te zijn. Ruststand: 2-0 en Anderlecht op rozen.

Amper drie minuten na de rust mocht er al een extra roosje in de vaas bijgezet worden: op vrije trap van Legaer liep Roland Juhasz de bal voorbij de Baskische doelman in doel. Coach Caparros probeerde met enkele wissels weer swung in zijn team te brengen, maar dat lukte niet. Anderlecht hield de match stevig in handen. Het speelde als een blok: achteraan werd niets weg gegeven en op het middenveld en vooraan werd erg veel druk gezet op de Spanjaard in balbezit.

Halverwege de tweede helft slaagde Anderlecht er in nog een doelpuntje bij te doen. Jonathan Legaer trapte een afgelegde vrije trap vanop zo'n twintig meter snoeihard in de winkelhaak. Bij Bilbao was het nu helemaal gedaan en kleine frustraties kwamen boven. Zo kregen Amorabieta en Lukaku beide een gele kaart voor een akkefietje. Anderlecht speelde de wedstrijd rustig uit en Boussoufa, Biglia en enkele andere vonden nog tijd voor enkele technische hoogstandjes.

Anderlecht oververdiend door naar de achtste finales en daar wacht nu het Duitse Hamburg. Het enige minpunt van de avond zijn de vier gele kaarten die paars-wit incasseerde.