Fusie U17 en U19: twintigtal jeugdspelers weg

MAANDAG, 19 MAART 2018, 08:40 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Vanaf volgend seizoen smelten de competities van de U17 en U19 samen tot één U18-competitie. De Pro League keurde deze wijziging toe na aandringen van Club Brugge. Anderlecht is geen voorstander en vreest voor de gevolgen. Op korte termijn moeten een twintigtal jeugdspelers weg.

Het idee achter het voorstel van Club Brugge is dat de U19 te veel balast is. Goede spelers schuiven meteen van de U17 naar de U21. Wie bij de U19 belandt, vloeit wat later toch af. "We moeten onze jongeren beter wapenen en minder spelers in de waan laten dat ze het alsnog kunnen halen. We moeten sneller inschatten wie het potentieel heeft en zo sterkere kernen samenstellen", luidt de redenering van Club Brugge. Club overtuigde tweederde van de profclubs om het voorstel goed te keuren.

Sambi Lokonga en Saelemaekers

Anderlecht stemde net als Standard tegen het voorstel. Jeugdcoördinator Jean Kindermans vreest dat veel spelers die niet zo matuur zijn hierdoor verloren gaat. Iedereen dan meteen aan Sven Kums en Dries Mertens, maar er zijn ook recente voorbeelden. "Alexis Saelemaekers en Albert Sambi Lokonga zaten bij de jeugd vaak op de bank omdat ze niet rijp genoeg waren. We namen hen toen in bescherming. Nu kloppen ze allebei op de deur van het eerste elftal. In het nieuwe systeem dreig je zo'n jongens kwijt te raken."

Satellietclub?

De nieuwe maatregel gaat volgend seizoen al in. Dit betekent dat deze zomer heel wat spelers op zoek moeten naar een nieuwe club. Kindermans wil geen cijfer geven, maar Het Nieuwsblad vernam dat het bij Anderlecht gaat over een twintigtal voetballers. "We zoeken een alternatief om deze jongens onder te brengen", vertelt Kindermans. Of Anderlecht denkt aan een satellietclub, wil Kindermans bevestigen noch ontkennen. "Dit moeten we nog bespreken met het nieuwe bestuur."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.