Ja-Nee: Kan Anderlecht nog kampioen worden?

VRIJDAG, 23 MAART 2018, 12:21 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Volgend weekend starten de play-offs. Krijgen we nog een spannende strijd om de landstitel en zal Anderlecht daar een rol in spelen? Drie redenen waarom Anderlecht geen kampioen zal worden en drie redenen waarom Anderlecht wél de oppergaai zal afschieten.

Neen: ondermaats tegen Play-Off 1-ploegen

Twaalf op dertig, dat is de magere balans van Anderlecht dit seizoen tegen de ploegen die straks Play-Off 1 spelen. Enkel thuis tegen Standard en Gent en in Genk kon Anderlecht winnen. Telkens met 1-0. Om een achterstand van zes punten goed te maken, zal Anderlecht een sterke reeks moeten neerzetten, maar lukt dat wel in deze mini-competitie zonder zwak broertje?

Neen: gatenkaas achterin

Anderlecht slikte in dertig competitiewedstrijden 42 tegendoelpunten. Dat is niet enkel de slechtste prestatie van alle clubs die zich plaatsten voor Play-Off 1, maar zijn er ook meer dan Kortrijk, Antwerp, Sint-Truiden en Oostende. Kara Mbodj speelde niet meer sinds half december en Leander Dendoncker presteert al een heel seizoen ondermaats. Uros Spajic vormde vorig seizoen een ijzersterke tandem met Kara, maar in afwezigheid van zijn Senegalese maatje lijkt hij plots zelfs geen kopduel meer te kunnen winnen. De centrale verdedigers worden dit seizoen ook niet meteen geholpen door geweldige prestaties van hun backs. Voetbal is en blijft natuurlijk een spel waarbij je één doelpunt meer moet maken dan de tegenstander. Maar als de gatenkaas achterin niet snel opgevuld wordt, lijkt de titel utopie.

Neen: Anderlecht begint zonder Trebel

Als Anderlecht nog hoop wil koesteren op een tweede landstitel op rij, dan moet het in zijn eerste twee wedstrijden van de play-offs punten zien goed te maken op Club Brugge. Geen evidentie, want Adrien Trebel is geschorst voor deze wedstrijden en zonder de Fransman sprokkelt paars-wit beduidend minder punten. In de 22 wedstrijden dat Trebel meer dan één helft speelde tijdens de reguliere competitie haalde Anderlecht 47 op 66 of 71 procent van de punten. In de acht duels waarin hij minder dan 45 minuten voetbalde, schraapte paars-wit amper acht puntjes bij elkaar of 33 procent. Vier wedstrijden speelde Trebel geen minuut. Drie ervan werden verloren, één keer werd gelijkgespeeld.

Ja: Lukasz Teodorczyk heeft zijn kanon teruggevonden

Maandenlang was hij dé mop van de Jupiler Pro League. Strompelen, struikelen, mopperen. Maar scoren, dat lukte erg lang nauwelijks. Sinds de intrede van Marc Coucke heeft Lukasz Teodorczyk zijn neus voor doelpunten teruggevonden. Oké, Moeskroen, Zulte Waregem en Antwerp zijn niet de grootste tegenstanders, ook tegen de topclubs krijgt de Pool zijn kansen. En de Teodorczyk van de laatste weken heeft aan een halve kans genoeg om te scoren. Als hij zijn niveau van de laatste wedstrijden kan behouden, is er nog veel mogelijk voor Anderlecht. Ook als het niet oogstrelend voetbalt.

Ja: het vertrouwen is terug

Sinds de intrede van Marc Coucke is niet alleen Teodorczyk weer beginnen scoren, er waait een nieuwe, frisse wind door het Constant Vanden Stock-stadion. Oké, de tegenstand was matig en het voetbal niet altijd sprankelend, maar Anderlecht pakte wel negen op negen in zijn laatste drie wedstrijden. De supporters geloven er weer in, de spelers hebben weer duidelijkheid na de overname en wedstrijden worden gewonnen. Een goede start van Play-Off 1 en Anderlecht is weer springlevend.

Ja: de Brugse motor sputtert

Voor de winterstop was Club Brugge een machine die over alles en iedereen heen walste. Na de winterstop is het heel wat minder. In 2018 konden de Bruggelingen slechts drie keer winnen in negen wedstrijden en sprokkelde het 14 op 27. Tegen Play-Off 1-tegenstanders Gent (2-0), Genk (2-2) en Standard (1-1) kon het niet winnen. Hoewel Anderlecht in de eerste wedstrijden van 2018 de puntenachteloos te grabbel gooide, werd de kloof met de Brugse leider niet groter. Als paars-wit erin slaagt om dit tijdens de play-offs niet te doen en Club gaat op zijn elan verder, dan is alles nog mogelijk.

Tekst: WauteRSCA en Garrincha





anderlecht-online forum