De werkwijze van FC Basel en RB Salzburg

ZATERDAG, 5 MEI 2018, 21:58 - Sporting W.
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Marc Coucke verwijst de laatste weken vaak naar FC Basel en RB Salzburg als hij het heeft over clubs uit kleinere competities die toch hoge ogen gooien op het Europese toneel. Wij bekeken hoe beide clubs te werk gaan.

FC Basel moet dit seizoen vrede nemen met de tweede plek in Zwitserland, maar pakte de afgelopen acht seizoenen de titel. In de laatste zeven seizoenen haalde het drie keer de 1/8e finale van de Champions League en bereikte het een halve- en een kwartfinale van de Europa League.

RB Salzburg staat dan weer op een zucht van een negende Oostenrijkse titel in twaalf jaar. Salzburg imponeerde de afgelopen jaren minder in Europa, maar strandde donderdag op een zucht van de Europa Leaguefinale.

Twee clubs die hun competitie domineren en zonder hoge tv-gelden toch geregeld uitblinken in Europa. Elk met een compleet verschillende, maar efficiënte strategie. Van beide strategieën kunnen wij heel wat opsteken.

FC Basel

'RotBlau' dankt haar succes vooral aan haar sterke jeugdopleiding en spelers die terugkeren na een buitenlands avontuur. Hun jeugdacademie leverde spelers als Rakitic, Sommer, Shaqiri, Xhaka, Inler, Frei en Embolo af. Van de 23 spelers die dit seizoen in actie kwamen, zijn er vijftien Zwitser en komen er zeven uit hun jeugdacademie. Ongeveer twee spelers op drie uit hun land en één op drie uit de eigen academie dus.

Heel dure transfers hebben de Zwitsers niet nodig. Het hoogste bedrag dat ze de laatste tien jaar op tafel legden, was een dikke vier miljoen euro.Om jeugdproduct Frei terug te halen naar het St. Jakob-Park dan nog.

Dan investeren ze liever twee of drie miljoen aan een speler voor een positie die op dat moment niet door iemand uit de jeugd kan worden ingevuld. De voorzitter van Basel verklaarde onlangs dat zijn club jaarlijks zes miljoen euro investeert in jeugdopleiding, hoewel ze maar twee miljoen euro per jaar aan tv-gelden ontvangt. De Zwitsers werken nauwelijks met buitenlandse spelers in hun jeugdacademie. "Omdat die toch vergaan van de heimwee" en de Zwitserse verankering te behouden. Een investering die loont, want de verkoop van Embolo, Shaquiri, Sommer en Xhaka leverde de club meer dan vijftig miljoen euro op.

RB Salzburg

De huisfilosofie van RB Salzburg bestaat dan weer uit het aantrekken van jong, buitenlands talent dankzij hun wereldwijde scoutingsnetwerk. Die worden dan tijdens een korte periode bij satelietclub FC Liefering in de Oostenrijkse tweede klasse klaargestoomd voor het grote werk.

Salzburg is veel minder patriotistischer dan Basel. Van de 22 spelers die dit seizoen in actie kwamen hebben er amper zeven de Oostenrijkse nationaliteit. Tien spelers passeerden bij FC Liefering. Door hun wereldwijde scoutingsnetwerk werden zeven spelers die dit seizoen frequent in actie kwamen tussen hun zestiende en negentiende weggeplukt in hun -exotische- vaderland. Twee spelers in Mali, één in Zuid-Korea, één in Brazilië, twee in Zambia en één in Japan. Daarnaast vonden ze ook een speler in de Duitse vierde klasse en één op het derde niveau in Oostenrijk zelf. 

De scouting van Salzburg wordt pas echt indrukwekkend als je bekijkt waar ze hun uitgaande recordtransfers gingen halen. Keita toen hij net met FC Istres uit de Franse tweede klasse was gezakt. Mané toen hij met Metz naar derde klasse zakte. Kampl hadden ze op de radar in Duitse derde klasse en plukten ze uiteindelijk weg nadat hij vier wedstrijden op het tweede niveau had gespeeld.
Alan haalden ze in een Braziliaanse voetbalschool. Enkel de derde duurste transfer was nog niet zo ver gezocht. Soriano kwam over van Barcelona B. Dit vijftal had hen negen miljoen gekost en leverde hen uiteindelijk meer dan 85 miljoen op.

Keita trekt deze zomer voor 65 miljoen euro naar Liverpool, waar Mané al het mooie weer maakt. Kampl speelde voor Borussia Dortmund. Alan en Soriano besloten hun carrières te begraven in China.

Salzburg won vorig jaar de Youth League. Uit die U19 kern van vorig seizoen stonden gisteren Haidara en Schlager in de basis en zat met Wolf nog een derde pion op de bank. Daka -een vierde van de YL-selectie- zat donderdag niet in de selectie, maar kwam dit seizoen al negen keer in actie voor Salzburg. Op één jaar tijd van de Youth League naar de halve finale van de Europa League. Het kan dus.

In de jonge kern zitten amper drie spelers ouder dan 26. De drie veteranen in de kern, zijn echter clubiconen. Aanvoerder Walke speelt al acht jaar voor Salzburg, Ulmer al negen en een half en Leitgeb zelfs al elf jaar. 

Basel en Salzburg. Ondanks een behoorlijk verschillende manier van werken toch allebei heer en meester in eigen land. En het bewijs dat clubs uit kleinere landen mits een uitgekiemde strategie toch nog heel wat kunnen bereiken in Europa.

Volgende week: wat Anderlecht kan leren van FC Basel en RB Salzburg.

Door WauteRSCA
 



anderlecht-online forum