Youth League: Format, loting en selectie

DONDERDAG, 13 SEPTEMBER 2018, 13:36 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Door het EK U17 had het heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk pakte de U17 van Anderlecht toch de landstitel. Hierdoor mag het dit seizoen aantreden in het zogenaamde ‘Domestic Champions Path’ van de Uefa Youth League.

Even terug in de tijd. In het seizoen 2013-2014 en 2014-2015 werd de Youth League ook wel de Champions League U19 genoemd. Hetzelfde format als de ‘echte’ Champions League, dezelfde 32 deelnemers.

Sinds het seizoen 2015-2016 is het deelnemersveld echter uitgebreid van 32 naar 64 teams. Hoewel het eerste elftal van Anderlecht dit seizoen niet deelneemt aan de Champions League, mogen de jonkies dankzij de titel bij de U17 toch deelnemen. Zij het niet meteen aan het hoofdtornooi. Ze moeten via het zogenaamde ‘Domestic Champions Path’ bij de laatste zestien zien te geraken.

Vorige week werd er geloot voor de eerste twee rondes van dat zijpad. Anderlecht moet eerst twee rondes met heen en terug en rechtstreekse uitschakeling overleven. Verlengingen worden niet gespeeld. Als het na 180 minuten nog gelijk staat, worden er meteen penalty’s getrapt.

Als Anderlecht het Oostenrijkse FC Admira uitschakelt (3 en 24 oktober), speelt op 7 en 28 november tegen de winnaar van het duel tussen Dinamo Kiev en Septemvri Sofia. Als Anderlecht twee keer doorstoot plaatst het zich voor de play-offs.

Daarin speelt het tegen één van de acht nummers twee uit het traditionele ‘Champions League Path.’

Voor deze play-offs wordt op 17 december geloot. Deze gaan door op 19 of 20 februari in negentig minuten.  Als Anderlecht de eerste twee rondes overleeft, speelt het deze wedstrijd sowieso thuis. 

De acht winnaars van de play-offs en de acht groepswinnaars mogen de eindfase van het tornooi betwisten. Voor deze vier wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling die in één duel worden afgewerkt, loot men op 22 februari. 

De data: achtste finale: 12 of 13 maart, kwartfinale: 2 of 3 april. Halve finale: 26 april en de finale op 29 april. De halve- en de finale worden in Nyon afgewerkt.

Youth League: Selectie

De Youth League is voorzien voor spelers geboren vanaf 1 januari 2000. Daarnaast mogen in de voorselectie van veertig ook vijf spelers uit 1999 zitten op voorwaarde dat ze al lang genoeg voor paars-wit voetballen.

Vier jaar geleden zat ook Tielemans in deze voorselectie, hoewel die toen al een volledig seizoen een basisplek had bij de A-ploeg van Anderlecht.

Moutha-Sebtaoui speelt nog niet lang genoeg voor Anderlecht en is niet speelgerechtigd. Delcroix, Sambi Lokonga, Amuzu en U21-speler Dewaele zijn allemaal jongens uit de generatie van ’99  die we wel in de voorselectie verwachten. Daarnaast kan ook Saelemaekers of Bornauw worden toegevoegd, al lijkt de kans dat één van hen daadwerkelijk speelt eerder klein.

Maar wie zijn de jongens van 2000 en jonger die dit jaar de Youth League zullen betwisten? We stellen ze vanaf morgen aan u voor.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.