'Markovic huren? Dan mogen wij met Doku praten'

DINSDAG, 13 NOVEMBER 2018, 09:27 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Anderlecht, en vele andere clubs, voeren al gesprekken met grote clubs over de toekomst van jeugdspelers voor deze 16 jaar oud zijn. Dat blijkt uit documenten van Football Leaks. De Standaard vertelt vandaag de verhalen van Jeremy Doku en Evangelos Patoulidis.

Najaar 2011. De 15-jarige Matthias Bossaerts wordt het hof gemaakt door Manchester City. Anderlecht staat machteloos, want pas als hij 16 jaar oud is mag hij een contract tekenen, en ziet de verdediger naar Engeland verkassen voor amper 75.000 euro. Zijn opleidingsvergoeding. Zoiets wilde Anderlecht niet meer meemaken. Als toptalenten vertrekken, wil het minstens een 'correcte' transfersom ontvangen.

Voorjaar 2015. De 13-jarige Evangelos Patoulidis geniet al geruime tijd interesse van datzelfde Manchester City. Anderlecht en City gaan samen rond de tafel zitten om te praten over de toekomst van Patoulidis. Anderlecht wil Patoulidis houden, maar zijn vader wil vertrekken. Anderlecht laat City weten dat het twee miljoen euro wil vangen voor "één van zijn grootste toekomstige talenten". City biedt anderhalf miljoen euro voor een transfer op Patoulidis' zestiende verjaardag. Gaat de transfer dan niet door, dan wil het drie miljoen euro compensatie van paars-wit. Dit laatste is niet naar de zin van Anderlecht. Op een reactie van Anderlecht dat het bij een toekomstige transfer wil meedelen in de winst, komt geen reactie meer. Ruim een jaar later geeft City opnieuw een teken van leven en vraagt het of Patoulidis mag komen testen. "We gaan niet akkoord omdat te veel punten onduidelijk blijven", antwoordt Anderlecht. In de zomer van 2017 trekt Patoulidis naar Standard.

31 januari 2018. Anderlecht grijpt naast Aleksandar Mitrovic en richt zijn pijlen op Lazar Markovic. Liverpool wil enkel meewerken aan een uitleenbeurt van Markovic als het in ruil mag praten met de dan 15-jarige Jeremy Doku. Anderlecht geeft die toestemming en zet dit zelfs op papier. Tot een transfer komt het echter niet. In mei kondigde de nieuwe voorzitter Marc Coucke aan dat Doku zijn eerste profcontract bij Anderlecht tekent.

"Je bent dom als je niet vooraf onderhandelt"

De Standaard vroeg Anderlecht en Manchester City om een reactie, maar die kreeg het niet. Herman Van Holsbeeck wilde wel een woordje uitleg geven. "Je bent een dommerik als je niet vooraf onderhandelt. Als je wacht tot een speler 16 jaar is, voor je met de geïnteresseerde club een contract sluit, krijg je alleen de opleidingsvergoeding", zo vertelt de ex-Anderlecht-manager.

In het geval van Doku stond Anderlecht volgens Van Holsbeeck onder zware druk. "De eerste ploeg presteerde niet naar behoren. Het enige alternatief dat we toen hadden, was Markovic huren mét een clausule dat Liverpool met Doku mocht praten. Achteraf bekeken is die clausule misschien problematisch, maar toen hadden we geen andere keuze."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.