EL: Wat staat er nog op het spel?

DONDERDAG, 29 NOVEMBER 2018, 15:54 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Na de troosteloze één op twaalf is Anderlecht al uitgeschakeld in de Europa League en moet het nog twee verplichte nummers afwerken. Toch staat er nog meer op het spel dan enkel een complete afgang vermijden.

Winstpremies

Een punt in de Europa League levert 190.000 euro op. Als Anderlecht de laatste twee wedstrijden kan winnen, levert dat nog 1,14 miljoen euro op.

Belgische coëfficiënt

Ondanks de wanprestatie van Anderlecht, doen de Belgische clubs het dit seizoen zeker niet onaardig op het Europese toneel. Met een voorlopige score van 5.400 houden we landen als Frankrijk en Rusland (allebei 5.750) in het vizier en doen we beter dan dichtste achtervolgers Oekraïne en Turkije. (respectievelijk 4.200 en 4.100)

Hoewel Anderlecht al is uitgeschakeld kan het in de laatste twee groepswedstrijden nog achthonderd punten verdienen en zo het rechtstreekse CL-ticket van België nog wat veiliger stellen op middellange termijn.

Eigen coëfficiënt

Ook voor de clubcoëfficiënt zijn speeldag vijf en zes nog van belang. Anderlecht schoot omhoog dankzij het Europese topjaar 2016-2017 -met de kwartfinale van de Europa League- maar beleeft nu een tweede zwakke campagne op rij. Het zakt daardoor weg in de Europese hiërarchie. Een paar extra punten zouden de neerwaartse beweging wat kunnen afremmen.

Vroeger was de clubcoëfficiënt enkel belangrijk voor de lotingen. Bijvoorbeeld om reekshoofd te worden in een voorronde of om pot vier van de Champions League te vermijden. Sinds dit seizoen is er echter een extra bonussysteem ingevoerd in het kampioenenbal.

De club met de laagste coëfficiënt op de hoofdtabel krijgt 1,1 miljoen extra, nummer 31 2,2 en nummer dertig 3,3. Enzovoort. Club Brugge incasseerde dit seizoen als nummer 26 van de geplaatste teams een bonus van 7,7 miljoen. Als Anderlecht dit seizoen Champions League had gespeeld zou het als 23e zelfs 3,3 miljoen meer hebben gevangen dan de Bruggelingen of een extra bonus van elf miljoen euro. De eigen coëfficiënt is dus belangrijker dan ooit.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.