"Ken de geschiedenis van mijn volk voor je oordeel velt"

VRIJDAG, 30 NOVEMBER 2018, 15:42 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE In de Bosnische media heeft Ognjen Vranjes gereageerd op de hetze die ontstaan is over zijn tatoeage van Momcilo Dujic. "De geschiedenis heeft vele gezichten. Voor mij is Dujic een geestelijke die de moed had om op te staan op een ogenblik dat mijn volk leed door een bezettende macht."

"Gaat deze discussie over mij of over Dujic? Zou deze tatoeage belangrijk zijn mocht ik in derde klasse spelen? Of wanneer ik niet succesvol zou zijn? Voor iemand een oordeel velt, moet die mijn afkomst en de geschiedenis van mijn natie kennen. Wat is er fout met een tattoo over nationalisme en de relatie tussen minderheden en een bezettende macht? Landen zijn veroverd en beschavingen vernietigd, mar dat lijkt niemand te storen."

"Dujic is voor mij iemand die durfde op te staan toen zijn vol leed. Hij ging de strijd aan tegen de bezetter. Voor mij en voor de meeste Serviërs is Dujic een held, een symbool van het verzet tegen de vijand. We mogen niemand het recht ontnemen om op te staan tegen een bezetter. De geschiedenis heeft vele gezichten."

"Ik liet deze tattoo plaatsen omdat dit belangrijk voor mij is. Ik respecteer mensen die andere tattoos laten plaatsen. Tolerantie betekent voor mij niet zwijgen, maar het aanvaarden en waarderen van diversiteit. Het is niet mijn schuld dat Bosnië bestaat uit twee etnische groepen en er drie religies zijn. Het is niet mijn schuld dat het politiek ingewikkeld is, de bevolking misleid wordt en er armoede is. Daardoor zakt de tolerantie tegenover anderen onder nul."

In Bosnië gaan intussen stemmen op om Vranjes uit de nationale ploeg te zetten. "Of ik fit ben, is blijkbaar niet belangrijk meer. Wat er ook op mijn lichaam staat, ik zal me altijd maximaal inztten. Maar als mijn tattoo's, bankrekening, gezin en vrije tijd belangrijker zijn dan mijn voetbal, dan kan ik je niet meer helpen."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.