Is Mayanga klaar voor A-elftal?

VRIJDAG, 1 MAART 2019, 06:47 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Door de blessure van Landry Dimata en de uitleenbeurt van Mohammed Dauda beschikt Fred Rutten nog maar over één diepe spits.  Tijdens de oefenduels van de A-kern tegen STVV en Charleroi scoorde jonkie Alan Mayanga. Is hij klaar voor het A-elftal? Onze Neerpede-watchers hebben hun twijfels.

Twee weken geleden scoorde Mayanga in de oefenpot tegen STVV (3-2). Maandag deed hij dat opnieuw tegen Charleroi (1-2). Hein Vanhaezebrouck haalde in de herfst Oliver Dhauholou even bij de A-kern, maar die ligt momenteel weer in de lappenmand. Kan Mayanga Fred Rutten van nut zijn?

“Groot talent, maar nonchalant"

Mayanga speelt sinds 2013 voor Anderlecht. Daarvoor kwam hij uit voor Standard. Onze Neerpede-watcher DavidBxl omschrijft Mayanga als een erg talentvolle speler. “Hij heeft een goede techniek en leuke dribbel, is tweevoetig en scoort vlot. Mayanga is geen spits die wacht tot de bal komt. Hij laat zich graag betrekken in het spel”, vertelt David ons.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. “Mayaga is een groot talent, maar de voorbije twee seizoenen stokte zijn ontwikkeling. De belangrijkste reden is een mentaliteitsprobleem. Hij is vrij  nonchalant, soms nukkig op het terrein en het eindresultaat van zijn acties is niet altijd je dat”, geeft David aan.

“Twee weken geleden zag ik hem bezig bij de U18 tegen Genk. Hoewel hij in de eerste helft gescoord had, werd hij aan de rust vervangen omdat de coaches niet tevreden waren over zijn rendement”, vult Purpleketje, die ook veel jeugdwedstrijden meepikt, aan. “Mayanga heeft zeker talent, maar zijn nonchalance is een probleem. Hij werd trouwens ook niet opgeroepen voor de nationale U19 deze week.”

Los van elkaar trekken David en Purpleketje dezelfde conclusie: “Mayanga is lang niet klaar voor een debuut bij het A-elftal.”

“Grootste aanvallend talent speelt nu bij Sampdoria”

Is er naast Mayanga misschien nog een andere spits die A-kernpotentieel heeft? “Qua aanvallers zijn we momenteel niet echt verwend in Neerpede”, vindt David. Hij noemt de namen van de broers Gregory (2000) en Anthony (2003) Descotte en Chris Kalulika (2002).

“Gregory zag zijn ontwikkeling echter geremd door blessures en zit momenteel wat op een dood spoor. Chris was top bij de U14 en U15, maar vorig seizoen bij de U16 stagneerde hij. Dit seizoen bij de U18 is erg matig. Anthony speelt momenteel bij de U16, maar ook hij heeft regelmatig last van blessures”, vertelt David.

Het grootste talent van de generaties van begin 2000 was volgens David Jamie Ya Yi Mpi. “Net als Yari Verschaeren is hij van het jaar 2001, maar hij vertrok anderhalf jaar geleden naar Sampdoria. Hij is groot en sterk, maar ook wendbaar, snel en technisch sterk. Hij zat al op de bank bij Sampdoria in de Serie A en over enkele jaren zie ik hem helemaal doorbreken.”

Grootvader Mayanga speelde op WK

Tot slot nog een leuk weetje: de grootvader van Alan was in 1974 met het toenmalige Zaire actief op het WK in Duitsland. Maku Mayanga kwam in alle drie de wedstrijden in actie. In de nadagen van zijn carrière kwam Maku bij Olympic Charleroi voetballen, waarna hij zich settelde in België.





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.