"Vanhaezebrouck zorgde ervoor dat ik blokkeerde"

VRIJDAG, 8 MAART 2019, 07:17 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Ryota Morioka en Anderlecht, het werd geen geslaagd huwelijk. In Het Nieuwsblad blikt de Japanner vandaag terug en vertelt hij wat er misliep. Hein Vanhaezebrouck draagt in zijn ogen heel wat schuld, maar de beslissing om te vertrekken viel pas na een gesprek met Fred Rutten.

Morioka voelt zich naar eigen zeggen "bevrijd" bij Charleroi. "De club speelt voetbal dat wél bij me past. Hier heb ik bewegingsvrijheid. Bij Anderlecht was elke beweging voorgeprogrammeerd door Vanhaezebrouck. Hij maakte van mij een robot. Ik moest aan zoveel tachtische zaken denken, dat ik blokkeerde. Maar ik niet alleen. Veel spelers verloren zo hun vertrouwen."

Bij Charleroi vond Morioka dat vertrouwen terug. Het voetbal ligt hem ook beter. "Ik krijg meer vrijheid en mag mijn intuïtie volgen. Met Oshimen is er een spits die voortdurend in de rug van de verdediging duikt. Bij hem kan ik mijn steekpasses kwijt. Dat heb ik nodig. Met Anderlecht en Santini had ik dat veel minder. Bij paars-wit moest ik ook ver van de spits spelen."

"Spelers voelden zich in het leger"

Tijdens de terugronde van vorig seizoen was Morioka met zes doelpunten en drie assists nog belangrijk. Maar toen kwam de zomer en berichten dat hij condioneel niet in orde was. "Ik had nochtans mijn individuele programma gevolgd. Normaal bouw je daarna verder op, maar bij Vanhaezebrouck moest je al honderd procent zijn op dag één", aldus de Japanner.

"Vanhaezebrouck liet ons zoveel rennen dat we ons afvroegen of we in het leger zaten. We liepen ook het risico op spierblessures. Bij Beveren trainden we veel met de bal, maar waren we fysiek ook goed."

"Anderlecht duwde me richting Midden-Oosten"

Half december vertrek Vanhaezebrouck. "Dat voelde eerst aan als een opluchting", geeft Morioka toe. Maar ook onder de nieuwe coach Fred Rutten zag hij geen toekomst voor zichzelf. "Ik sprak met hem tijdens de winterstage en hij zag in mij een controlerende middenvelder. Ik moest het spel verdelen voor de verdediging, infiltreren en dan voorzetten binnen koppen. Toen begreep ik dat het weinig zin had om te blijven."

Morioka werd genoemd bij Genk als vervanger van Pozuelo en hij ontkent niet dat Genk-coach Philippe Clement hem contacteerde. Ook vanuit het Midden-Oosten was er interesse. "Anderlecht pushte me wat om daar te tekenen. Die clubs boden meer dan de Belgische, maar daar of in China voetballen interesseert me niet. Mijn droom is Europa. Zelfs als ik oud ben, zal ik nooit voor de oliedollars kiezen."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.