Anderlecht betaalt makelaars 39 miljoen euro in vier jaar

VRIJDAG, 3 MEI 2019, 13:56 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - ANDERE De grote slokkoppen in het Belgisch voetbal zijn de makelaars. Verrassend is het niet, maar cijfers die de KBVB uitbrengt bewijzen het nu ook. Vooral bij Anderlecht rijven deze personen grof geld binnen. In vier jaar tijd maar liefst 39 miljoen euro. Ook onder Marc Coucke zet de tendens zich door.

Anderlecht is met voorsprong de profclub die makelaars het meest betaalt: maar liefst 39 miljoen euro de voorbije vier jaar. Ter illustratie: de nummers twee en drie in het lijstje, Genk en Standard, komen in deze periode aan 16 miljoen euro. Club Brugge blijft steken op 15,2 miljoen euro.

Coucke

Marc Coucke wil komaf maken met de hoge makelaarsvergoedingen, maar daar lijkt hij voorlopig niet in te slagen. Ter illustratie: na zijn overname in maart vorig jaar betaalde Anderlecht nog steeds 12,8 miljoen euro aan tussenpersonen. Hierbij zijn bedragen die in het verleden werden vastgelegd, maar ook bij heel wat nieuwe transfers en contractverlengingen (zie verder) passeerden de makelaars langs de Anderlecht-kassa.

Ook bij Oostende was Coucke erg gul voor makelaars. In zijn laatste jaar bij de kustploeg betaalde KVO maar liefst 7,2 miljoen euro aan makelaarskosten. De twee jaar ervoor lag dit bedrag lager (1,2 en 0,6 miljoen euro).

Betalingen aan makelaars door Anderlecht

Hieronder vindt u de exacte beragen van wat Anderlecht de voorbije vier seizoen betaalde aan makelaars en tussenpersonen.

  • 1 april 2015 - 30 maart 2016: 6.701.950 euro
  • 1 april 2016 - 30 maart 2017: 6.096.000 euro
  • 1 april 2017 - 30 maart 2018: 13.367.207 euro
  • 1 april 2018 - 30 maart 2019: 12.849.402 euro

Om welke transfers gaat het?

De documenten van de KBVB geven een overzicht van alle transacties waarbij makelaars een vergoeding kregen. Bedragen per transactie staan er niet bij. We namen het laatste jaar onder de loep en stelden enkele opvallende zaken vast. 

In eerste instantie valt op hoe vaak Anderlecht het voorbije jaar nog makelaars moest betalen voor transfers uit het verleden: Ivan Obradovic (2015), Uros Spajic (2016), Dennis Appiah (2016), Idrissa Doumbia (2016), Alexandru Chipciu (2016), Nicolae Stanciu (2016), Sven Kums (2017) en Adrien Trebel (2017) zijn slechts enkele namen. Het meest opvallende is de terugkeer van Nathan Kabasele na een uitleenbeurt aan De Graafschap (2014 of 2016). Josué Sa was sportief geen hoogvlieger, maar voor zijn management wel een goudhaantje. Het voorbije jaar betaalde Anderlecht twee keer voor hem: voor zijn komst en voor zijn uitleenbeurt. U weet zelf wie de winnaar en wie de verliezer was bij deze transfer.

Ook voor uitgaande transfers uit het verleden betaalt Anderlecht nog steeds. Enkele voorbeelden: Frank Acheampong, Orel Mangala, Youri Tielemans

Contractverlengingen zijn eveneens een goudmijn voor makelaars. De contractverlengingen van Amuzu, Bornauw, Sambi Lokonga en Saelemaekers leverden hun makelaar ook een centje op. Idem toen Trebel en Najar hun contract vernieuwden. Zelfs de manager van Deschacht kreeg het voorbije jaar een commissie voor het afsluiten van een arbeidsovereenkomst. En toen het 16-jarige jeugdproduct Zacarias Antonio een profcontract tekende, passeerde ook zijn management A-Group BVBA langs de kassa.

Aan wie betaalt Anderlecht?

Welke makelaars(kantoren) zijn de grote slokkoppen bij Anderlecht. Uiteraard zien we heel wat deals met Creative & Management Group SPRL van Mogy Bayat. Het voorbije jaar cashte hij bij Anderlecht voor de transfers van Appiah, Ganvoula, Hanni, Kums, Markovic, Morioka, Okaka, Onyekuru, Saief, Spajic en Thelin en de contractverlengingen van Trebel. Dit zijn, op Trebel na, allemaal restanten uit het tijdperk-Van Holsbeeck.

Waar Van Holsbeeck graag samenwerkte met Bayat, deed Luc Devroe de voorbije zomer goed zaken met Starfactory Football Management SA van Didier Frenay. Cobbaut, Didillon, Dimata en Milic kwamen via hem. Ook voor de transfer van Gerkens in 2017 kreeg Freney het voorbije jaar nog een vergoeding.

De andere inkomende transfers van het voorbije jaar gebeurden gespreid over verschillende makelaars: Eleven Management (Bakkali), ELite Consulting (Sanneh), Extra Time Sports (terugkeer Kara), Riha Martin (Adzic), Select Sports Management (Abazaj), Prionworth Services Limited (Musona), Nianelli Investments (Vranjes), L&S Sports Management & Consulting (Santini), Sergiy Serebrennikov (Makarenko), Milk Studios Limited (Lawrence)

Voor de transfers van Peter Zulj en Yannick Bolasie betaalde Anderlecht voor 31 maart van dit jaar geen tussenpersoon of kantoor.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.