Max de Jong openhartig

WOENSDAG, 19 JUNI 2019, 19:54 - Libero
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS De Waalse krant La Dernière Heure ging vorige week in Nederland op bezoek bij Anderlechts keepertrainer Max de Jong die onlangs voor 2 jaar bijtekende.  Een deel van zijn uitspraken werd ondertussen ook al overgenomen door diverse voetbalwebsites, maar hieronder volgt alsnog een korte résumé.
 

De Jong, 50 intussen, laat allereerst zijn licht schijnen over de doelmannen met wie hij werkte. 
 
Om te beginnen Silvio Proto, met wie hij het langst samenwerkte en die op hem vooral indruk maakte door zijn mentale kwaliteiten, een soort “arrogantie” die hem met name op verplaatsing in staat stelde om met de glimlach overeind te blijven in soms vijandige omstandigheden.
 
Die mentale kracht noemt hij dan weer misschien net hetgeen Davy Roef tekort kwam om zich op te werpen als onbetwiste nummer 1 na het vertrek van Proto. 
Toch zou de Jong zeker niet afkerig staan tegenover een terugkeer van de doelman na zijn uitleenbeurt bij Waasland-Beveren, al heeft hij er begrip voor dat Roef nu vooral naar een club wil waar hij zeker kan spelen.
 
Thomas Didillon kende hij niet voor die bij Anderlecht aankwam, maar hij vindt dat de doelman mag terugblikken op een geslaagd seizoen en gaat ervan uit dat de Fransman ook volgend jaar nog bij paars-wit onder de lat zal staan. 
 
Van Kaminski en Svilar betreurt hij dat ze (gepusht door hun entourage?) niet het geduld hadden om op hun kans te wachten, terwijl hij hen beiden wel uitstekende keepers vindt.
 
Over naar de trainers dan: niets dan positiefs over John van den Brom, wat ook niet hoeft te verbazen, aangezien het die laatste was die hem in 2012 meeloodste naar Brussel.
 
Ook met Hasi (“kent de Belgische competitie als zijn broekzak”) en met Weiler kon hij vlot samenwerken, al preciseert hij wel dat hij niet achter de beslissing stond van de Zwitser om Roef op een gegeven moment naar de bank te verwijzen en van Frank Boeckx de eerste doelman te maken.  Als het alleen van de Jong had afgehangen, had Roef iets langer krediet mogen krijgen.
 
Al bij al weinig opzienbarende uitspraken dus, hoor ik u al denken (geeuw geeuw), ware het niet dat de Jong zich aan het eind van het interview toch nogal onverbloemd uitlaat over gewezen T1 Hein Vanhaezebrouck.
 
“Zijn wil was wet, en hij luisterde niet naar zijn assistenten… Vanhaezebrouck is de enige die ooit mijn keeperstraining onderbroken heeft om me te vertellen hoe ik het moest doen. Mijn keepers keken met grote ogen toe...”
 
Volgens de Jong maakte Vanhaezebrouck ook de fout om het tactisch veel te ingewikkeld te maken voor zijn spelers, waardoor die zelfvertrouwen kwijtspeelden en onder hun niveau gingen presteren.
 
Als voorbeelden noemt hij de spitsen Harbaoui, Kiese Thelin en Teodorczyk die de coach onbruikbaar vond voor zijn spelsysteem en die daarom van hem alle drie mochten vertrekken.
 
Ook Onyekuru en Stanciu vielen luidens De Jong niet in de smaak van Vanhaezebrouck, de Roemeen leek zelfs gewoon niet te bestaan voor de hoofdcoach, “al liet hij op training vaak geweldige dingen zien…”
“Ik had meer van hem verwacht als coach, tenslotte werd hij toch aangekondigd als een soort tactisch genie…”
 
Het is misschien maar een indruk, maar zou het kunnen dat het niet echt klikte tussen die twee?
 

Bron: La Dernière Heure (Yves Taildeman)anderlecht-online forum