Schuldenberg loopt op tot 95 miljoen euro

ZATERDAG, 28 DECEMBER 2019, 11:19 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE De schulden van Anderlecht blijven oplopen en bereiken stilaan een alarmerend niveau. Door het verlies van 27 miljoen euro afgelopen seizoen bedraagt de schuldenberg van paars-wit nu 94,9 miljoen euro. En beterschap is niet meteen in zicht.

Anderlecht zag vorig seizoen zijn omzet dalen met 8,1 miljoen euro. De transferinkomsten bedroegen 9,4 miljoen euro minder dan het seizoen ervoor. Dat zorgde voor slechts 84,1 miljoen aan inkomsten. De onkosten maakten een omgekeerde beweging en stegen tot 109,1 miljoen euro.

Lonen en makelaarskosten

Twee uitgaveposten blijven het zorgenkindje: de lonen en de 'diensten en diverse goederen'. Onder dat laatste vallen onder meer de kosten aan makelaars. Anderlecht betaalt 47,3 miljoen euro aan lonen. Club Brugge 13 miljoen euro minder. Anderlecht boekt 37,7 miljoen euro bij 'diensten en diverse goederen'. Club Brugge 14,3 miljoen euro minder.

Extra investeringen

Door het grote tekort vorig seizoen steeg de schuld van Anderlecht van 83,3 naar 94,9 miljoen euro. Naast de kapitaalsverhoging van 27 miljoen pompte Marc Coucke nog eens 22 miljoen euro extra in de club. Hij deed dit in de vorm van een lening op korte termijn. In de boeken staat de lening verantwoord als 'hoofdzakelijk te wijten aan transfers van spelers'. Niet onlogisch: vorig seizoen gaf Anderlecht 25,5 miljoen euro uit aan transfers.

Niet meteen beterschap

Naar verwachting zullen de loonkosten dit seizoen verder toenemen. Reken daarbij het gemis aan de inkomsten van Europees voetbal en (wellicht) geen grote uitgaande transfers en u weet dat de financieel donkere wolken nog niet meteen zullen voorbij drijven.

Financial Fair Play

Coucke zal opnieuw naar zijn portefeuille moeten grijpen, maar er is ook de Financial Fair Play. Die zegt dat Belgische clubs per jaar slechts een beperkt verlies mogen boeken.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.